Twitter/screenshot

Ubijeno više od 130 osoba: SAD u pomoć šalje tisuću komandosa

Autor: Hina

Žestoke bitke u afganistanskoj regiji Gazni uzele su najmanje 130 života u posljednja četiri dana otkako se talibani bore za kontrolu tog strateški važnog područja, objavilo je tamošnje ministarstvo obrane u ponedjeljak.

Skoro stotinjak pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i oko 30 civila ubijeno je, rekao je ministar obrane Tarik Šah Bahrami.

Oko 50 članova specijalnih postrojbi koji su smatrani nestalima u protekla dva dana, sada su na sigurnome u susjednoj pokrajini, dodao je Bahrami.

Prema ministarstvu, talibani su izgubili 200 boraca u protekla četiri dana, a još je 150 ozlijeđenih. Talibani napadaju razne dijelove regije Gazni već nekoliko tjedana, a sve je kulminiralo u petak kada su militanti napali grad Gazni iz nekoliko smjerova. Gazni je na autocesti koja spaja dva najveća grada, glavni grad Kabul i Kandahar na jugu i ako bi ga pobunjenici osvojili bio bi to najveći poraz za afganistansku vladu.

Zastupnik iz Gaznija, Šaman Šah Etimadi, rekao je da talibani odlaze iz grada svojom voljom, “Ali su ostavili grad u plamenu. Uništili su puno kuća i javnih zgrada. Gazni je od sada ranjeni grad”.

Sasvim suprotno ustvrdio je talibanski glasnogovornik Zabiulah Mudžahid poručivši da se ne povlače ”nego zapravo sužavaju opsadu nad afganistanskim vojnicima u gradu”. Etimadi je rekao da su predstavnici grada Gaznija više od 20 puta proteklih pet mjeseci upozorili vladu na alarmantno stanje, ali su dobili samo ”prazna obećanja sigurnosnih službi”‘.

Ministar obrane obećao je “‘važne promjene koje će stupiti na snagu u sljedeća 24 sata, otkako je počela velika operacija uspostave sigurnosti iz četiri smjera”. Otprilike tisuću komandosa biti će razmiješteno u regiji s punom zračnom podrškom od Sjedinjenih Država, napominje dužnosnik.




Drugi član parlamenta za Gazni rekao je da su afganistanske snage izgubile 4 helikoptera u četverodnevnoj bitci, vrijednih na desetke milijuna dolara. Na tisuće ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.