UBIJEN DRUGI ČOVJEK ISIL-a! Kurdi okončali opsadu Jezida na planini Sinjar

Autor: Hina/T. Pšenko

Sudeći prema tome da na svojim internetskim stranicama nisu objavili njihove videosnimke kao inače, vjeruje se da su čelnici krvoločnog ISIL-a doista ubijeni.

Kurdski pešmerge probili su višemjesečnu opsadu nekoliko tisuća Jezida koji su na planini Sinjar, na sjeverozapadu Iraka, bili u okruženju džihadista Islamske države (IS), izvješćuje u petak njemačka agencija dpa.

“Evakuacija Jezida je počela”, kazao je glasnogovornik Vijeća Jezida u Njemačkoj Holger Geisler. Jezide se, kako je pojasnio, automobilima prebacije u Dohuk, grad u iračkoj autonomnoj provinciji Kurdistan.

“Neki su ipak izrazili želju da ostanu u svojim domovima u području Sinjara”, kazao je Geisler. Na planini je prema njegovim riječima bilo oko 7000 civila i 3000 boraca. Na tisuće je pripadnika spomenute vjerskoetničke zajednice u kolovozu pobjeglo na planinu pred naletom ofenzive IS-a na istoimeni grad.

Radikalni suniti IS-a Jezide, sljedbenike drevne vjere, smatraju štovateljima vraga.

Kurdski borci su u srijedu pokrenuli završnu ofenzivu na IS, popraćenu američkim zračnim udarima. U napredovanju na Sinjar, Kurdi su preuzeli kontrolu i nad najmanje sedam sela i strateškim gradom Zumarom.

“Sada je slobodna cesta za Zumar i svi je mogu koristiti kako bi napustili Jabal (planinu Sinjar”, kazao je glasnogovornik Pešmerga Jabar Yawar. Okončanje opsade nazvao je “velikom humanitarnom pobjedom”. Baš ovaj petak Jezidi obilježavaju i jedan od svojih glavnih blagdana Cejna Ezidi.

Osim preuzimanja kontrole, u zračnim napadima na položaje Islamske države navodno je ubijen zamjenik kalifa Abu Bakera Al Bagdadija, Abu Muslim al Turkmani i zapovjednik vojnog krila ISIL-a Abdul al Basit. Ubijen je i zapovjednik ISIL-a za sjeverni Irak Radwan Taleb Al Hamdouni. ISIL još nije službeno potvrdio naveneda ubojstva, no nisu ih ni demantirali. Sudeći prema tome da na svojim internetskim stranicama nisu objavili njihove videosnimke kao inače, vjeruje se da su čelnici krvoločnog ISIL-a doista ubijeni.




Autor:Hina/T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.