U Rimu umro nacistički zločinac Erich Priebke

Autor: hina

Priebke je služio kaznu doživotnog zatvora zbog njegove uloge u nacističkoj odmazdi 1944. u kojoj je u ardeatinskim pećinama u okolici Rima ubijeno 335 muškaraca i dječaka među kojima je bilo i 75 Židova

Bivši časnik SS-a i ratni zločinac Erich Priebke umro je u petak u svom domu u Rimu u 101. godini života.

Priebke je služio kaznu doživotnog zatvora zbog njegove uloge u nacističkoj odmazdi 1944. u kojoj je u ardeatinskim pećinama u okolici Rima ubijeno 335 muškaraca i dječaka među kojima je bilo i 75 Židova. Zločin, kojega je naredio Hitler dan nakon što su partizani u Rimu bombom ubili 33 policajca pripadnika SS-a iz sjevernotalijanskog grada Bolzana gdje se govori njemački, jedan je od najtežih ratnih zločina počinjenih na području Italije u Drugom svjetskom ratu.

Priebke, kojega je 1994. godine našao novinar kako uživa u mirovini nakon što je otvoreno radio kao učitelj u Argentini, izručen je Italiji 1995., a 1998. je osuđen na doživotni zatvor. Zbog zdravstevnih razloga 2003. godine pušten je u kućni pritvor. Priebke je rođen 1913. u Henningsdorfu u Njemačkoj a prošlog 29. srpnja proslavio je stoti rođendan.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.