U pomoć pristiglo 20 HGSS-ovaca: Njemački speleolog već 10 dana leži u jami u Alpama

Autor: A. Pranjić

Speleolog je nastradao prošle subote na dubini od 960 metara i 4 kilometra od ulaza u jamu Riesending-Schachthöhle. Na glavu mu je s 50 metara pao kamen i teško ga ozlijedio.

Već 10 dana traje akcija spašavanja 52-godišnjeg speleologa koji je ozlijeđen u jami u bavarskim Alpama. Njemačkim spašavateljima proteklih dana pridružile su se i kolege iz Europe, pa i hrvatski GSS-ovci.

U utorak je u 21 sat stigao poziv za odlazak 20 hrvatskih spašavatelja u jamu kako bi zamijenili Talijane. Prva ekipa od 10 spašavatelja je u 22 sata započela spuštanje u jamu, a desetak minuta prije ponoći i drugih 10 spašavatelja se spustilo u jamu.

Hrvatski spašavatelji su preuzeli usku dionicu koja je i izrazito zahtjevni meandar te vertikala Nirvana. Šest HGSS spašavatelja ostaje u stožeru u punoj pripravnosti. 

Od talijanskih spašavatelja su u 03:05 GSS-ovci preuzeli transport kroz uski meandar. U 06:24 sati nosila s unesrećenim speleologom stigla su pod Nirvanu, mjesto gdje je predviđen odmor za HGSS spašavatelje koje očekuje transport kroz sljedeći 100 m dugi meandar, vertikalu od 40 m, jedno kraće suženje i predaja transporta austrijskim spašavateljima u veliku vertikalu od 200 m, te dalje asistencija austrijskim, njemačkim i švicarskim spašavateljima koji bi tijekom jutra trebali biti prebačeni helikopterom da zauzmu pozicije u jami. Ulaz je izuzetno krušljiv te je potreban izniman oprez, objavili su GSS-ovci.

Podsjetimo, speleolog je nastradao prošle subote na dubini od 960 metara i 4 kilometra od ulaza u jamu Riesending-Schachthöhle. Na glavu mu je s 50 metara pao kamen i teško ga ozlijedio. Trenutno je to najdublja i najduža jama u Njemačkoj, uz izmjerenu dubinu od 1.148 metara i oko 19.1 km duljine. Nalazi se neposredno na granici s Austrijom, šest km sjeverno od Berchtesgadena.

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.