Foto: Guliver Image / Office of the President of Ukraine

U PITANJU SU MILIJARDE! Zelenski priznao koliko mjesečno košta obrana Ukrajine pa zatražio još novca i oružja

Autor: Dnevno.hr

U Madridu se odvija povijesni NATO summit, a delegatima se danas obratio i Volodimir Zelenski koji je otkrio kako se mjesečni trošak obrane Ukrajine protiv ruske invazije procjenjuje na oko 5 milijardi američkih dolara.

“Ovo je rat za pravo na diktiranje uvjeta u Europi. Rat koji će odrediti kako će izgledati budući svjetski poredak”, rekao je ukrajinski predsjednik u virtualnom obraćanju.

Potom je pozvao lidere NATO-a da Ukrajini pošalju još oružja i novca te da sankcijama “spriječe sposobnost Rusije da financira za rat”.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je ponovio da “Ukrajina može računati na podršku Saveza koliko god bude potrebno”.

Podsjetimo, NATO je najavio novi strateški koncept koji opisuje Rusiju kao “najznačaniju i najdirektniju prijetnju sigurnosti i stabilnosti saveznika”. U tom novom dokumentu NATO optužuje Rusiju da želi “uspostaviti sfere utjecaja i direktnu kontrolu putem prisile, subverzije, agresije i aneksije”, a navodi se i kako Moskva u postizanju tih ciljeva koristi konvencionalnu vojsku, ali i cyber te hibridne alate.

“Rusko gomilanje vojske u regijama Baltika, Crnog mora i Mediterana, zajedno s vojnom integracijom s Bjelorusijom, predstavlja izazov našoj sigurnosti i interesima“, stoji u novom strateškom konceptu u kojem se izražava i zabrinutost zbog modernizacije ruskih nuklearnih snaga te prijetnje Moskve nuklearnim oružjem, ali i razvoj “novih i disruptivnih sustava”.

Istovremeno, i Putin ima “razloga za slavlje”.




Ruske separatističke republike u Ukrajini, Donjecku Narodnu Republiku i Luhansku Narodnu Republiku, danas je priznala Sirija, čime je postala prva država nakon Rusije koja je priznala njihovu “neovisnost i suverenitet”.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.