Foto: AP Photo/Felipe Dana/Guliver image

TEŠKA NOĆ PRED UKRAJINOM: Ovo je gore od svih sankcija Rusiji! Sve je u pepelu, čečenski vođa obznanio: Osvojili smo Severodonjeck

Autor: Dnevno.hr

U tijeku je 94. dan ruske invazije na Ukrajinu. Grad Severodonjeck u regiji Donbas već je danima pod žestokim napadima ruske vojske, a navodno je 60 posto kuća potpuno uništeno te 90 posto zgrada je oštećeno. Jučer su se čule eksplozije u gradu Dnipru, u kojem spasioci u ruševinama traže ljude. Osim toga, ukrajinske snage povlače se iz Luhanska dok ruske snage silovito napadaju pozicije ukrajinskih branitelja u Luhansku. Rusi oko Severodonjecka i Lisičanska napadaju s tri strane u namjeri da opkole branitelje, izvijestila je ukrajinska vojska. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da “Rusi žele da Donbas bude spaljen, nenaseljiv”, optuživši Moskvu za genocid u istočnoj pokrajini Donbas . Ruske snage približavaju se strateški važnim gradovima Severodonecku i Lisičansku, u pokušaju da ih opkole i unište ukrajinske branitelje. SAD su odbile poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina na ukidanje ekonomskih sankcija u zamjenu za deblokadu crnomorskih luka preko kojih bi se izvezle žitarice. Bidenova administracija sprema se poslati Ukrajini oružje koje ta zemlja već neko vrijeme traži kao prioritet broj jedan. Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da “sabotira” pregovarački proces između dviju zemalja.

Događaje pratite na portalu Dnevno.hr, a što se događalo u petak, možete čitati OVDJE.

22:40 Čečenski vođa Kadirov: Osvojili smo Severodonjeck, grad je pao brže nego sam planirao

Ruske snage i separatistička milicija su potpuno zauzele ukrajinski grad Severodonjeck, objavio je čečenski vođa Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

“Nacisti su poraženi. Svi su im položaji uništeni. Grad je oslobođen. Stanovnici mogu lakše disati. Od sada više nisu u opasnosti”, napisao je.

Ukrajina se još nije oglasila, a Kadirove tvrdnje nisu neovisno potvrđene.

21:20 Muškarac u Ukrajini osuđen na 15 godina zbog pomaganja Rusiji




Sud u Ukrajini osudio je muškarca na 15 godina zatvora zbog pomaganja ruskim vojnicima u regiji Donjeck, javlja BBC. Muškarac (40) je proglašen krivim jer je ruskim snagama dao informacije o lokaciji ukrajinskih vojnih objekata u gradu Harkivu koji su naknadno granatirani.

19:50 U Ukrajinu stižu projektili Harpoon

U Ukrajinu su počeli stizati protubrodski projektili Harpoon iz Danske i samohodne haubice iz SAD-a, objavio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.




Reznikov je rekao da su isporuke projektila Harpoon rezultat suradnje nekoliko zemalja. Ukrajina je tražila sofisticiranije oružje, ali do sada je većina pomoći bila u sustavima kratkog dometa poput protutenkovskog oružja.

17:44 Porošenku zabranili da napusti Ukrajinu iako je trebao na sastanak tijela NATO saveza

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dva put je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi sudjelovao na sastanku tijela NATO saveza u Litvi, objavila je njegova parlamentarna frakcija u subotu.

Ukrajinski mediji pišu kako Porošenko nije smio prijeći granicu zbog “tehničkih problema“ s dozvolom za napuštanje zemlje.

“Porošenko je primio sve formalne dozvole za napustiti državu i bio je uključen u službenu delegaciju parlamenta Ukrajine za ovaj događaj”, priopćila je njegova parlamentarna frakcija Europska solidarnost. Porošenko je u Vilniusu trebao imati niz sastanaka, uključujući s predsjednikom Litve Gitanasom Nausedom. Trebao je sudjelovati i na susretu Europske pučke stranke u Rotterdamu.

Bivši predsjednik je u siječnju pobijedio na sudu, čime mu je omogućeno da ostane na slobodi dok ga se istražuje za veleizdaju, u slučaju koji on naziva političkim progonom koji provode saveznici njegovog nasljednika Volodimira Zelenskija. Porošenka se istražuje zbog navodne povezanosti s financiranjem proruskih separatista na istoku države kroz ilegalnu prodaju ugljena 2014. i 2015. godine.

17:00 Ukrajina je pretrpjela ogromnu štetu

Ukrajini premijer Denis Šmihal iznio je podatke o trenutnoj materijalnoj ratnoj šteti u Ukrajini. Kaže kako oko 35 posto njihovog gospodarstva trenutno ne funkcionira te da je izgubljeno od 30 do 50 posto BDP-a zemlje. Mjesečni proračunski deficit iznosi 5 milijardi dolara.

U razgovoru za BBC otkrio je kako je uništeno oko 25.000 kilometara cesta, nekoliko stotina mostova i 12 zračnih luka. Šmihal je rekao da je više od 100 obrazovnih institucija, preko 500 medicinskih ustanova i 200 tvornica također uništeno ili oštećeno.

 Više od 300.000 četvornih kilometara zemlje minirano je ili kontaminirano bombama, dodao je.

Prema različitim procjenama, izravna šteta na infrastrukturi i gospodarstvu iznosi oko 600 milijardi dolara. Šmihal je rekao da je vlada izdvojila više od 50 milijardi dolara za trenutnu obnovu, gdje je to bilo moguće.

16:00 Putin upozorava Zapad zbog slanja oružja

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je jutros s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Putin je dvojici čelnika rekao da je isporuka oružja Ukrajini opasna, upozorivši “na rizike daljnje destabilizacije situacije i pogoršanja humanitarne krize”, priopćio je Kremlj.

Osim toga, Putin je izrazio spremnost da se pomogne osloboditi žitarice koje Ukrajina ne može izvesti zbog stanja u Crnom moru. “Rusija je spremna pomoći u pronalaženju opcija za nesmetan izvoz žitarica, uključujući izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka”, poručili su iz Kremlja.

“Povećanje ponude ruskih gnojiva i poljoprivrednih proizvoda također će pomoći u smanjenju napetosti na globalnom tržištu hrane, što će, naravno, zahtijevati ukidanje relevantnih sankcija.”

15:15 Danska šalje protubrodske rakete Harpoon

Osim američkih haubica M109 velikog dometa, Ukrajina će dobiti i protubrodske rakete od Danske kojima će dodatno otežati ruske napade s mora.

“Obalna obrana naše zemlje ne samo da će biti osnažena Harpoon raketama – koristit će ih obučeni ukrajinski timovi“, napisao je Reznikov na Facebooku.

On je rekao da će se Harpoon rakete koristiti uz postojeće ukrajinske Neptune u obrani obale, uključujući južnu luku Odesu.

“Radi se o isporuci iz Nizozemske, Velike Britanije i Danske, a uskoro će se priključiti i druge zemlje. Ovi projektili branit će Ukrajinu od neprijateljskih ruskih brodova u Crnom moru”, stoji u objavi ukrajinske vojske.

14:45 Ukrajina: Dobili smo američke proizvedene samohodne haubice 

Ukrajinski ministar Oleksij Reznikov objavio je da je Ukrajina dobila američki proizvedene samohodne haubice M109 koje će omogućiti napade na ruske snage s većih udaljenosti. Visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane prošli je mjesec objavio da je SAD počeo obučavati manji broj ukrajinskih vojnika za korištenje tih haubica, dodavši kako se obuka odvila izvan Ukrajine.

14:30 Zelenski razgovarao s Johnsonom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski telefonom je razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, a na Twitteru je napisao da su dvojica čelnika razgovarali o jačanju obrambene potpore Ukrajini, intenziviranju rada na sigurnosnim jamstvima i opskrbi Ukrajini gorivom. “Moramo raditi zajedno kako bismo spriječili krizu s hranom i deblokirali ukrajinske luke”, napisao je. Ukrajina se trenutno suočava sa sve većim gubicima na istoku dok Rusija nastoji osigurati daljnji teritorij u regiji Donbas.

14:20 Putin produžio dobnu granicu za odlazak u vojsku

Ruski predsjednik Vladimir Putin produžio je dobnu granicu za odlazak u vojsku. Prema novom zakonu, koji je 28. svibnja potpisao ruski čelnik, Rusi mogu služiti vojsku dok ne dostignu radnu dob (za žene 60 godina, za muškarce 65 godina). Prvi ugovor o služenju vojnog roka u Rusiji biti moguće sklopiti prije 50. godine života, dok je dosada ta granica bila prije 40. godine.

14:00 U Severodonjecku vode ulične borbe

Regionalni guverner Luhanska Serhij Haidai rekao je da se u Severodonjecku vode ulične borbe. Ruske snage već danima pokušavaju osvojiti taj grad. Danas je Haidai objavio da su “ruske snage pretrpjele značajne gubitke” te su “bile prisiljene na uzmak” u Severodonjecku i okolnim područjima. No Rusi nastavljaju napadati grad s istočne strane.  “Neprijatelj je ispalio više teških salvi na Severodonjeck, najmanje tri, a u nekim mjestima vode se ulične borbe”, napisao je Haidai dodavši da je u gradu oštećeno 14 nebodera.

12:30 Rusi: Liman je pod našom kontrolom

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je Liman, grad u regiji Donjeck, pod punom kontrolom ruskih snaga i proruskih separatista. Radi se o važnom željezničkom čvorištu zapadno od Severodonjecka. O Limanu se jutros oglasilo i britansko ministarstvo obrane, kazavši da su ga zauzele ruske snage. “Nakon zajedničke akcije milicije Narodne Republike Donjeck i ruskih oružanih snaga, grad Liman je potpuno oslobođen od ukrajinskih nacionalista”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

11:00  Rusi: Ispalili smo hipersoničnu raketu

Rusija je obavila uspješno testiranje hipersoničnog krstarećeg projektila Cirkon, objavilo je danas rusko ministarstvo obrane dodajući da je projektil preletio oko 1000 kilometara.

10:00 Savjetnik ukrajinskog predsjednika: Barbare se može zaustaviti samo silom

Ukrajinski pregovarač i savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je da rusku invaziju može zaustaviti samo sila te da se bilo kakvom dogovoru s Rusijom ne može vjerovati. “Je li uopće moguće pregovarati sa zemljom koja stalno cinično laže i širi propagandu?” napisao je Podoljak, dodavši: “Rusija je dokazala da je barbarska zemlja koja prijeti sigurnosti cijelog svijeta. Barbare se može zaustaviti samo silom”, poručio je.

09:30 Ukrajina optužila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju: Podlegli ste ruskoj propagandi

Ukrajinski nuklearni inspektorat optužio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) za podlijeganje ruskoj propagandi te zatražio podršku zahtjevu Kijeva za izbacivanjem ruskih snaga iz najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje. Pvi čovjek inspektorata Oleg Korikov kritizirao je generalnog direktora IAEA-e Ragaela Grossija koji je ranije ovoga tjedna na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu izjavio kako su u Zaporižji pronađene velike zalihe plutonija i obogaćenog urana koji bi se mogli iskoristiti za izradu nuklearnog oružja. “Vrlo je tužno kada najviši dužnosnik IAEA-e objavljuje debele laži ruske propagande”, kazao je Korikov koji se potužio i kako IAEA nije reagirala na ukrajinske zahtjeve da se učini više kako bi se suzbio ruski nuklearni terorizam. Neposredno uoči invazije na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako se Ukrajina koristi znanjem iz sovjetskog doba kako bi izradila vlastito nuklearno oružje.

09:15 Britanski obavještajci: Rusi su zauzeli strateški važan grad

Ruske snage su vjerojatno zauzele većinu grada Limana, piše u najnovijem izvješću vojnih obavještajaca koje je objavilo britansko ministarstvo obrane. Obavještajci navode da je Liman bio važno željezničko čvorište i pristupna točka važnim željezničkim i cestovnim mostovima preko rijeke Siverski Donjec. “U nadolazećim danima ruskim snagama u tom području će prioritet vjerojatno biti prelazak rijeke. Zasad se glavne operacije ruskih snaga provode 40 kilometara istočno, oko grada Severodonjecka, ali pristup mostovima u blizini Limana dao bi Rusiji prednost u potencijalnoj sljedećoj fazi ofenzive na Donjeck. Vjerojatno će tada pokušati napredovati prema ukrajinskim gradovima dublje u regiji Donjeck, Slovjansku i Kramatorsku”, navodi se u izvješću.

8:45 Ukrajinska pravoslavna proglasila potpuno neovisnost 

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila je potpunu autonomiju i neovisnost o Moskvi obrazloživši da se ne slaže sa stajalištem moskovskoga patrijarha Kirila prema sukobu. Ukrajinska crkva rekla je da osuđuje rat i pozvala Ukrajinu i Rusiju da nastave pregovarački proces i zaustave krvoproliće.Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, čvrsto podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u njegovoj invaziji na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače.

8:05 Ukrajina: Rusi su ušli u Severodonjeck

“Ukrajinske snage možda će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje”, rekao je guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai. On je objavio i da su ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas koji je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga.

“Imamo snage i resursa da se obranimo, No, moguće je da ćemo se morati povući iz nekih dijelova kako ne bismo bili opkoljeni”, rekao je Haidai.

Osvoje li ruske snage Severodonjeck, to će značiti da kontroliraju cijeli Luhansk.

7:06 Zelenski: Donbas će ponovo biti ukrajinski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Donbas ponovo biti ukrajinski, dok ruske snage nastavljaju s napadima u ovoj regiji. “Zato moramo povećati obranu, da povećamo otpor i Donbas će ponovo biti ukrajinski. Čak i ako Rusija donese patnju i propast, mi ćemo obnoviti svaki grad, svaku zajednicu”, rekao je Zelenski.

6:15 U Mariupolju otkrivena masovna grobnica ukrajinskih vojnika

U parku u Mariupolju, u blizini nekadašnjeg stadiona Metalurg pronađena je masovna grobnica s tijelima ukrajinskih vojnika, izjavio je direktor biroa za sudsko-medicinska ispitivanja Ministarstva zdravlja samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Dmitrij Kalašnjikov. Prema njegovim riječima, vojnici su poginuli u veljači i ožujku ove godine kada je taj dio grada bio pod kontrolom Ukrajine. Kalašnjikov je rekao da je u grobnici sahranjeno oko 40 vojnika, da je 14 tijela već izvučeno, a 10 obrađeno.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.