Pixabay/Ilustracija

U JEKU NAPETOSTI IZMEĐU KINE I TAJVANA, stižu Amerikanci: Uplovio nosač zrakoplova, kažu, to su rutinske operacije

Autor: Hina/Mia Peretić

Američki nosač zrakoplova USS Theodore Roosevelt s pratećim brodovima ušao je u Južno kinesko more.

To je učinjeno kako bi promovirao “slobodu na morima”, objavila je u nedjelju američka vojska.

Sve se događa u trenutku dok su napetosti između Kine i Tajvana povećale zabrinutost Washingtona.

Američko indopacifičko zapovjedništvo u priopćenju je napisalo da je skupina brodova ušla u to more u subotu istoga dana kada je Tajvan izvijestio da je velika skupina kineskih vojnih zrakoplova upala u područje vojne identifikacijske zone u blizini otočja Pratas.

Američka vojska objavila je da skupina ratnih bodova u tom moru, čiji veći dio prisvaja Kina, provodi rutinske operacije kako bi se “osigurala sloboda na morima, izgradila partnerstva i ojačala sigurnost plovidbe”.

“Nakon što sam tim morima plovio tijekom čitave 30-godišnje karijere, divno je opet biti u Južnom kineskom moru, provodeći rutinske operacije, promovirajući slobodu na morima i pružajući potporu saveznicima i partnerima”,  kazao je kontraadmiral Doug Verissimo, zapovjednik skupine.

“S obzirom na to da se dvije trećine svjetske trgovine odvija ovom vrlo važnom regijom, ključno je da održimo našu prisutnost i nastavimo promovirati red temeljen na pravililma koji nam svima omogućava napredak”, napisao je Verissimo u priopćenju.




Kina stalno prigovara približavanju američkih brodova otocima koje je zauzela u Južnom kineskom moru u kojemu prava polažu i Vijetnam, Malezija, Filipini, Brunej i Tajvan.

Autor:Hina/Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.