U dubinama Baltika pronađen najstariji šampanjac na svijetu

Autor: hina

Mi smo 98 posto sigurni da je to šampanjac Veuve Clicquot i da je vjerojatno napravljen između 1772. (godine kada je pokrenut taj posao) i 1785., rekao je ronilac Christian Ekstrom

Ronioci koji istražuju ostatke broda u Baltičkom moru otkrili su boce najstarijeg šampanjca na svijetu – napravljenog krajem 18. stoljeća.

Stručnjaci su izjavili da oblik boca s pjenušcem pokazuje da su izrađene krajem 18. stoljeća i već su poslane u Francusku na analizu.

– Mi smo 98 posto sigurni da je to šampanjac Veuve Clicquot i da je vjerojatno napravljen između 1772. (godine kada je pokrenut taj posao) i 1785. – rekao je ronilac Christian Ekstrom, dodajući da je potopljeni teretni brod vjerojatno plovio prema Sankt Peterburgu, koji je u to vrijeme bio ruska prijestolnica.

Richar Juhlin, švedski stručnjak za šampanjac, kazao je za novine Alndstidningen kako vjeruje da se radi o šampanjcu Veuve Cliquot s kraja 18. stoljeća. Boca takvog šampanjca mogla bi koštati oko pola milijuna švedskih kruna (380 tisuća kuna), rekao je.

Više od dvjesto godina u idealnim uvjetima

Enolozi koji su probali šampanjac kažu da je “savršen”. Više od 200 godina bio je pohranjen u idealnim uvjetima, na niskoj temperaturi i gotovo u mraku.

Zanimljivo je da su sanduci sa šampanjcem dosad zapravo jedino što su ronioci pronašli pokraj olupine koja se nalazi na 55 metara dubine pokraj otočja Aalanda, otprilike na pola puta između Švedske i Finske.




– Vidljivost je dole jako loša, jedva metar. Nismo zasad pronašli ime broda ili bilo koju drugu oznaku – rekao je Ekstrom.

Povjesničari smatraju da bi se čak moglo raditi o pošiljci vina francuskog kralja Luja XVI. za rusku caricu Katarinu Veliku. Ako se to pokaže točnim, cijena jedne boce mogla bi višestruko narasti.

Zasad najstariji sačuvani šampanjac je Perrier-Jouet iz 1825. godine.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.