Foto: Profimedia

TURSKA SE SLUŽBENO POVUKLA IZ ISTANBULSKE KONVENCIJE: ‘Država je pucala sebi u nogu ovakvom odlukom!’

Autor: L.B/Fena

Turska se u četvrtak i službeno povukla iz međunarodnog sporazuma o spriječavanju nasilja nad ženama, uvodeći odluku koju su osudili mnogi u Turskoj, kao i zapadni saveznici, a koju je predsjedenik Recep Tayyip Erdogan objavio u ožujku.

Tisuće ljudi pripremalo se za prosvjede širom Turske, gdje je sudska žalba na zaustavljanje povlačenja iz konvencije odbačena u ovom tjednu.

Osude SAD-a i EU

“Nastavit ćemo našu borbu. Turska je pucala sebi u nogu ovakvom odlukom”, izjavila je Canan Gullu, predsjednica Saveza turskih žena.

Kazala je da ženske i grupe ostalih ranjivih kategorija nisu u mogućnosti tražiti pomoć, a da je manje vjerojatno i da će je i dobiti, dok je pandemija pojačala ekonomske probleme i izazvala dramatičan rast nasilja nad ženama.

Istanbulska konvencija, dogovorena u najvećem turskom gradu i potpisana 2011., obvezala je njezine potpisnice na sprječavanje i kazneni progon nasilja u kući i promoviranje ravnopravnosti.

Tursko povlačenje izazvalo je osude SAD-a i Europske unije, a kritičari tvrde da to Tursku još više udaljava od bloka za čije se članstvo prijavila u 1987.

Upućena pisma turskim ministrima

“Povlačenje naše zemlje iz konvencije neće dovesti do bilo kakvih zakonskih ili praktičnih manjkavosti u sprječavanju nasilja nad ženama”, navodi Erdoganov ured u priopćenju proslijeđenom administrativnom sudu u utorak.




U ovom je mjesecu povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović uputila pisma turskim ministrima unutarnjih poslova i pravosuđa, u kojima izražava brigu rastom homofobnog narativa njezinih dužnosnika, od kojih su neki napali Istanbulsku konvenciju.

“Sve mjere koje navodi Istanbulska konvencija jačaju obiteljske temelje i veze, boreći se protiv glavnog uzroka razaranja obitelji, a to je nasilje” kazala je Mijatović, a prenosi Reuters.




Autor:L.B/Fena
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.