Turci bijesni na francuskog predsjednika, njegovu izjavu nazvali primitivnom islamofobijom

Autor:

Mustafa Sentop, predsjednik turskog parlamenta, je Macronovu najavu da Francuska neće dopustiti islamistički separatizam nazvao primitivnom islamofobijom.

Naime, Sentop je napisao da je borba protiv islamističkog separatizma znak primitivne islamofobije. Optužio je Francusku da remeti mir u Sahelu i Libiji gdje isporučuje oružje gospodaru rata i da proizvodi kaos u muslimanskom svijetu.

Nije moguće imati zakone Turske na francuskom tlu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da u Francuskoj nema mjesta političkom islamu te da nijednoj zemlji neće dopustiti da se na njihovu tlu hrani separatizmom, bio on vjerski, politički ili identitetski. Također, Macron je najavio postpuno ograničenje sustava slanja imama. “Francuska se treba suočiti sa svojom rasističkom prošlošću punom pokolja umjesto da izmišlja nepostojećeg neprijatelja kao što je islamistički separatizam”, napisao je Sentop.

Macron je prilikom posjeta gradu Mulhouseu, u kojem živi mnogo stanovnika turskog podrijetla, naglasio kako su oni potpuno Francuzi i da moraju imati jednaka prava kao svi Francuzi, ali da moraju poštivati iste zakone kao i Francuzi te da nije moguće imati zakone Turske na francuskom tlu.

Odnosi između Pariza i Ankare su zategnuti u zadnjih nekoliko mjeseci zbog sukoba u Siriji, a također i u Libiji jer Turska ima ambicije prema nalazištima fosilnih goriva u istočnom Mediteranu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.