Wikipedia

Trumpovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma moglo bi ojačati tenzije s Kinom

Autor: Hina

Američko povlačenje iz sporazuma o nuklearnom oružju s Rusijom, koji potječe iz doba Hladnog rata, mogao bi Pentagonu dati nove mogućnosti u suzbijanju prednosti kineskih raketa, no stručnjaci upozoravaju da bi utrka u naoružanju mogla uvelike pojačati tenzije na prostoru Azije i Tihog oceana.

Američki dužnosnici upozoravaju godinama da je SAD stavljen u nepovoljan položaj zbog kineskog razvoja sve sofisticiranijih raketa s čim se Pentagon nije mogao natjecati zbog američkog sporazuma s Rusijom.

Američki predsjednik Donald Trump signalizirao je da bi uskoro mogao Pentagonu dati slobodnije ruke kako bi se suprotstavio toj prednosti, ako se ostvare njegove prijetnje o povlačenju iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa, koji zahtijeva eliminaciju nuklearnih i konvencionalnih raketa kratkog i srednjeg dometa.

Dan Blumenthal, bivši dužnosnik Pentagona a sada djelatnik Američkog instituta za istraživanje javnih politika (AEI), rekao je da bi povlačenje iz sporazuma moglo otvoriti put SAD-u da lakše rasporedi konvencionalne rakete na prostore poput Guama i Japana.

To bi Kini moglo otežati razmatranje prvog udara konvencionalnim oružjem na američke brodove i baze u regiji.

Također bi moglo prisiliti Peking na skupu utrku u oružju i Kinu prisiliti da potroši više na obrambene rakete.

“To će temeljno promijeniti sliku”, rekao je Blumenthal.
Premda je Trump za svoju odluku okrivio rusko kršenje sporazuma, on je optužio i Kinu. Peking nije sudjelovao u nuklearnom sporazumu i raspoređuje nove, sve smrtonosnije rakete.

“Ako Rusija to radi (razvija te rakete) i Kina to čini, a mi se pridržavamo sporazuma, to je neprihvatljivo”, rekao je Trump u nedjelju.

John Bolton, savjetnik za sigurnost u Bijeloj kući, primijetio je da nedavne kineske izjave sugeriraju da žele da Washington ostane u sporazumu.
“I to je savršeno razumljivo. Da sam ja Kinez, rekao bih istu stvar”, kazao je za radijsku postaju Echo Moskvy. “Zašto ne bi Amerikanci bili pod obavezom, a Kinezi ne?”, dodao je.

Stručnjaci upozoravaju da bi Kina mogla izvršiti pritisak na zemlje u regiji da odbiju američki zahtjev da ondje rasporede svoje rakete.

Abraham Denmark, bivši viši dužnosnik Pentagona u vrijeme Obame, rekao je da su Guam, Japan a čak i Australija moguće lokacije za raspoređivanje američkih raketa.

“No, postoji mnogo pitanja saveznika za koja se na prvi pogled čini da će biti vrlo komplicirana”, upozorio je.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.