TRUMPOV TAJNIK PRED ODLAZAK IZNIO OZBILJNU OPTUŽBU: ‘Kina je učinila genocid i on još traje’

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Američki državni tajnik u odlasku Mike Pompeo smatra da Kina “provodi genocid” nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga-

Pompeo je to izjavio samo dan uoči ulaska Joea Bidena u Bijeli kuću. “Mislim da taj genocid još traje i da svjedočimo sustavnom pokušaju Kine da uništi Ujgure”, naglasio je u priopćenju.

On je spomenuo “zločine protiv čovječnosti koje kineske vlasti provode protiv Ujgura i drugih etničkih i vjerskih manjina Xinjianga najmanje od ožujka 2017.”.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden je prije izbora u studenom, prema priopćenju koju je njegov tim za kampanju objavio u kolovozu, ocijenio da represija nad tom muslimanskom manjinom predstavlja “genocid autoritarne vlade Kine”.

“Sjedinjene Države pozivaju Narodnu Republiku Kinu da odmah oslobodi sve samovoljno zatočene osobe i okonča svoj sustav zatvaranja i logora, kućnog pritvora i prisilnog rada”, nabrojao je Mike Pompeo.

Prema stranim stručnjacima, više od milijun Ujgura se nalazi u zatvorima i kampovima za politički preodgoj. Peking to poriče i tvrdi da se radi o centrima za stručno osposobljavanje kako bi Ujgure udaljila od terorizma i separatizma nakon napada koji im se pripisuju.




Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.