Twitter/screenshot

Trump zaprijetio carinjenjem zemljama koje ne trguju pošteno

Autor: Hina

Donald Trump je u ponedjeljak posegnuo za prijetnjom i za jezičnom kovanicom, rekavši da će “tarifirati” zemlje koje ne žele pošteno trgovati sa Sjedinjenim Državama, dok se čini da je uvođenje novih mjera Kini neminovno.

Neki američki mediji počeli su u petak pisati o predsjednikovoj želji da uvede carine na 200 milijarda dolara vrijednu kinesku robu.

“(Carinske) tarife su dovele Sjedinjene Države u veoma snažan pregovarački položaj, s milijardama dolara i radnim mjestima koji se slijevaju u našu zemlju – uz gotovo neznatan porast cijena. Ako zemlje ne zaključe s nama poštene ugovore, ‘tarifirat’ ćemo ih”, upozorio je američki predsjednik u ponedjeljak ujutro.

Otkako je početkom 2017. došao u Bijelu kuću, Donald Trump je poveo sveobuhvatnu trgovinsku ofenzivu kako bi se borio protiv trgovinskih ugovora s glavnim partnerima SAD-a za koje tvrdi da su loši. Američki trgovinski deficit smatra uzrokom nestabilnosti i znakom slabosti koje želi otkloniti po svaku cijenu.

Predsjednikova jutarnja objava na Twitteru dolazi nakon informacija više američkih medija da bi administracija već od ponedjeljka mogla s 10 posto oporezovati 200 milijarda dolara vrijednu kinesku robu.

Povratak na 10-postotnu carinu mogao bi se shvatiti kao – relativan – znak otvaranja jer je ministar financija Steven Mnuchin sa svoje strane kontaktirao s kineskim kolegama radi nastavka pregovora i postizanja dogovora.

Osim borbe s trgovinskim deficitom od kojeg zazire, američki predsjednik je istaknuo da carine također imaju zadaću nagnati Kinu da više poštuje pravo intelektualnog vlasništva.




“Ako SAD prihvati nove carinske mjere, Kina neće imati drugog izbora nego da odgovori protumjerama kako bi zaštitila svoja legitimna prava i interese”, upozorio je u ponedjeljak Geng Shuang, glasnogovornik kineske diplomacije.

Peking je uveo 25-postotnu carinu na 50 milijarda vrijedne američke proizvode, napose prehrambene.

Prošlog tjedna je više od 80 lobističkih skupina u poljodjelskom, industrijskom, tehnološkom te sektoru usluga i distribucije najavilo početak velike kampanje kako bi digli glas protiv protekcionističke politike Donalda Trumpa.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.