YouTube Screenshot // Arizona State

TRUMP PUSTIO DJECU IZ KAVEZA, AZILANTI SLAVE ‘Ovo nije kraj politike nulte tolerancije, to su ilegalni imigranti!’

Autor: Ratko Martinovic

Ultimativna tabu tema američkog društva ilegalni su imigranti - vrući krumpir s kojim se niti jedan predsjednik ne želi detaljno pozabaviti.

Što zbog oporbenih političara koji bi takav potez jedva dočekali, što zbog medija, što zbog brojnih udruga za ljudska prava – ilegalni imigranti su zaboravljeni problem Amerike, prepušten samoregulaciji. Sve dok Trump nije srušio dosadašnji ‘Status Quo’ radikalnim potezom.

Trump za cilj zapravo ima snažniju kontrolu granice s Meksikom?

Politika nulte tolerancije koja je započela u travnju po svemu sudeći je samo nastavak Trumpove taktike u kojem pritiskom i tjeranjem na gotov čin drugu stranu u pregovorima uvjeri u to da misli ozbiljno, da bi zatim u drugom krugu pregovora imao daleko bolju poziciju. Samo što su u ovom slučaju kolateralne žrtve takve pregovaračke taktike stvarni ljudi, najčešće djeca. Žestok udar na azilante ostvaren je doslovnim otimanjem djece koja su poput životinja zadržavana u kavezima – na Trumpa i njegovog okružnog tužitelja Jeffa Sessionsa nasrnula je kompletna američka javnost, a neočekivani napad iz redova protestantskih crkvi omekšao je američkog predsjednika koji je izvršnom uredbom obećao da će se obitelji zadržati na okupu. To pak ne znači da će dobiti azil ili da neće biti deportirani.

Trump je nedvosmisleno rekao da mu nije bio cilj razdvajanje obitelji koje ‘voli vidjeti na okupu’, a sada nije poznata ni sudbina kontroverznog tužitelja. No otvorena je ‘Pandorina kutija’ vezana uz detabuizaciju teme koja krasi praktički sve naslovnice dnevnih medija u SAD-u. A pitanje nije nimalo banalno. Pod terminom ‘ilegalni imigrant’ tretiraju se svi stranci koji nakon isteka vize ostaju unutar američkih granica, i to nakon davne 1924. godine. Ranija praksa je podrazumijevala primanje svih stranaca željnih života na relativno mladom kontinentu, sve do izglasavanja ‘The Immigration Act’ propisa. Od tada problem uredno biva guran pod tepih zbog objektivnih i krajnje subjektivnih razloga. I nitko nije u potpunosti siguran koliko ilegalnih imigranata danas cirkulira SAD-om.

Čak 11 milijuna ilegalaca, optužuje ih se za suradnju sa Sinaloa i Los Zetas kartelima

Pretpostavlja se da ih je oko 11 milijuna, da ih čak 55% dolazi iz Meksika (slijede Salvador i Guatemala), i da ih je 25% stacionirano u Kaliforniji, 14% u Teksasu, 8% u Floridi dok ostatak pretežno naseljava istočnu obalu i južnjačke države. Što se etničkog ključa tiče, 52% ih je meksičkog podrijetla, 15% su Latinosi, 12% Azijati dok je Europljana manje od 5%. Sve navedeno može se povezati s Trumpovom mantrom gradnje ‘zida s Meksikom’, koja se pokazala izbornom strategijom, ne i stvarnom idejom. Cijelu kampanju je posvetio ovoj retorici pa su ga kritičari prozivali za grubo kršenje instituta političke korektnosti pošto je prvi predsjednik koji je izravno optužio dio ilegalne imigracije za suradnju s notornim narko kartelima poput Sinaloe ili Los Zetas (Juarez i Tijuana). Kako to nije dokazao, mediji tvrde da je riječ o urbanoj legendi i da karteli prijenos narkotika i dalje ostvaruju kroz suradnju s američkim kolegama i putem podzemnih pograničnih tunela.

Kampanja protiv Trumpove taktike došla je iz redova njegove obitelji. Točnije prethodne i sadašnje supruge – Ivanke i Melanije. Koje su stale uz Lauru Bush i Michelle Obamu. Ako obitelji već prijeđu granicu, neće biti razdvajane. Kroz samo mjesec dana, 2300 djece odvojeno je od roditelja, a svemu je uslijedio i pad ilegalnih prelazaka granice – brojni Meksikanci su se u strahu da će biti razdvojeni odlučili na ostanak u kartelima pogođenim područjima. Amerika je s 330.000 zahtjeva za azilom predvodila zemlje OECD-a, i to ispred Njemačke usred europske imigrantske krize. To je i bio jedan od glavnih Trumpovih argumenata, no poznavajući njegovu dosadašnju pregovaračku strategiju – ovim radikalnim potezom vjerojatno je dobio ustupak ili kompromis nakon kojeg će ostvariti ono što je od početka i želio. Snažnije kontroliranje granice s Meksikom.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.