fbpx

TRUMP POMPOZNO NAJAVIO ‘BITKU ZA SVEMIR’ Svemirske jedinice američke vojske osvajaju Mjesec i Mars

Autor: Ratko Martinovic

Mediji su prenijeli vijest o Trumpovoj ideji za osnivanje 'Space Force' jedinica (USSF) kao šestog ogranka američkih oružanih snaga.

Time je nedvosmisleno prekinuo nagađanja o SF-u kao dijelu zračnih snaga, no isto tako dodao i novi teret na proračun – uz pješadiju, zrakoplovstvo, mornaricu, obalnu stražu i pomorski korpus.

Trump želi Mjesec i Mars

Na redu je Kongres i stvaranje posebnog zakona, a Trump je posebno istaknuo da ovo označava želju za ‘vladanjem svemirom’, ne i samim boravkom u svemiru. I to sve nakon što su odbačeni planovi za ‘Svemirske jedinice’ američke vojske, pošto je taj prijedlog izostavljen iz konačne verzije Zakona o nacionalnoj obrani (NDAA) za fiskalnu godinu 2018. (FY18), uz predviđeni godišnji proračun od 700 milijardi dolara. To je bio svojevrsni veto zračnih snaga čiji je utjecaj u vojsci enorman, pa je Trump očito odlućio da će i na njima vježbati strogoću. NDAA je načelno dao Svemirskom zapovjedništvu zračnih snaga isključivu nadležnost da organizira, obučava i oprema sve svemirske snage.


Nije poznato što će američki predsjednik učiniti povodom odluke da se ukinu i brojni birokratski položaji kao što su Vijeće svemirske obrane ili pozicija Zamjenika načelnika stožera Svemirskih operacija – sve je to bilo pripremanje terena za slabljenje autoriteta USSF-a i njihovo guranje pod okrilje USAF-a. Trump se tako usprotivio svom ministru obrane Jamesu Mattisu i upravitelju Združenog stožera generalu Josephu Dunfordu koji su ovakvu samostalnost smatrali preuranjenom. I na tome nije stao već je najavio ‘stalnu prisutnost na Mjesecu’ i ‘ljudsku misiju na Mars’. Ovo će mu samo poslužiti kao pravni i strateški okvir.

Svemir postaje moguća ‘borbena domena’

Objektivnih problema ima više. Prvi je svakako to što je Space Shuttle program napušten 2011. godine i jedini način putovanja u svemir trenutno je Soyuz-MS letjelica pod ruskim vlasništvom. A američki zakoni brane takve vidove suradnje s Rusima. Tako da je SAD trenutno prepušten dronovima i razvoju lebdećih droida. Godine 1967. SAD i SSSR potpisali su Sporazum o svemirskom prostoru u kojem se potpisnicima zabranjuje da u svemirski prostor postavljaju nuklearno ili bilo kakvo drugo oružje za masovno uništenje. Konvencionalno oružje time nije ni spomenuto, a poznato je i kako Trump nema problema s eskivacijom ranije potpisanih ugovora.

Tajnica američkih zračnih snaga Heather A. Wilson kaže da je Kongres predložio povećanje budžeta za vojne programe povezane sa svemirom, čak iznad razina koje zahtijevaju zračne snage – i to za 20%. Članak 1605 NDAA za FY18 također klasificira svemir kao moguću ‘borbenu domenu’: “…Sjedinjene Države nastoje razviti, proizvesti, izraditi i održavati objedinjeni sustav sredstava kao reakciju na sve sporniju prirodu domene djelovanja u svemiru kako bi se … odvraćali ili spriječili eventualni napadi na naše snage na svakoj razini orbite u svemiru; i … obranio teritorij Sjedinjenih Država, naših saveznika i naših snaga razmještenih po svim operacijskim domenama.” (iz časopisa ‘Nexus’, australsko izdanje 24/05). Trumpovo inzistiranje na dominaciji tako daje dodatni moment, a osnivanje samostalnog vojnog ogranka upravljačku moć. Na redu je Rusija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.