Flickr

TRUMP NE ODUSTAJE: ‘Summit će se održati usprkos optužnicama protiv 12 Rusa’

Autor: Hina

 Američki predsjednik Donald Trump provodi subotu na golf igralištu na zapadnoj obali Škotske uoči summita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji bi mogao biti zasjenjen optužbama za miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

Američka savezna velika porota u petak je podigla optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca  zbog ‘hakiranja’ računalne mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton  i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016., a Trump je odmah jutros postavio pitanje zašto administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame nije reagirala na optužbe o ruskoj umiješanosti u izbore.

“Sve što ste jučer čuli o 12 Rusa dogodilo se tijekom Obamine administracije, ne Trumpove”, napisao je američki predsjednik na Twitteru.

Također se pita zašto oko toga nisu ništa učinili, “posebice kada je objavljeno da je o tome predsjednika Obamu izvijestio FBI u rujnu, prije izbora”.

“Gdje je server Demokratske stranke i zašto ga FBI nije uzeo? Duboka država?”, pita se Trump.

On je u više navrata ponovio da ga istraga o umiješanosti Rusije u izbore 2016., koju je nazvao “namještenim lovom na vještice”, sprečava da postigne ikakve važnije sporazume s Moskvom.

Trump i Putin, koji kontroliraju dva najveća arsenala nuklearnog oružja, sastaju se u ponedjeljak u finskoj prijestolnici. Trump, 72-godišnji bivši građevinski poduzetnik iz New Yorka, i Putin, 65-godišnji bivši špijun KGB-a i nosilac crnog pojasa ju judu, imati će priliku razgovarati u četiri oka.




Američki predsjednik je potvrdio da će na tom sastanku načeti pitanje navodne ruske umiješanosti u izbore, ali je isto tako kazao da ne očekuje da će mu Putin odgovoriti “Da, ja sam to učinio. Uhvatio si me”.

Bijela kuća je u međuvremenu objavila da podizanje optužnice protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca neće utjecati na održavanje summita, iako su brojni američki političari pozvali na odgodu tog sastanka.

“Summit će se održati”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.




Dvojica dužnosnika trebala bi na summitu razgovarati u četiri oka, pri čemu će uz njih biti samo prevoditelji, a potom će im se na radnom ručkom priključiti izaslanstva.

Sastanak počinje u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu i nema predviđeno trajanje, objavila je ruska strana.

Paralelno s razgovorima Putina i Trumpa, sastat će se i šefovi diplomacija Sergej Lavrov i Mike Pompeo.

Zasad nije predviđena nikakva zajednička izjava ali će dvojica predsjednika održati konferenciju za novinare.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.