G7 sastanak // Twitter

TRUMP DOKAZAO DOMINACIJU NAD G7: ‘Ukidamo kvote i carine kad licemjerna EU ukine poticaje i subvencije’

Autor: Ratko Martinovic

Sastanak ekonomskih lidera grupacije G7 očekivano je protekao u okršaju SAD-a s praktički svim ostalim državama polaznicama.

Skupina G7 je u principu savjetodavnog karaktera i podrazumijeva ekonomski forum SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Bez Rusije nakon uvođenja sankcija.

Trump: “Borite se protiv protekcionizma i intervencionizma, a dajete tvrtkama poticaje i subvencije?”

Teme su većinom široke – od dužničkog koncepta država, energetike, ekologije, te ilegalnih tržišta. No ovaj puta su motivi same rasprave bili na drugom mjestu, poglavito zbog Trumpa, te paralelnih sastanaka SCO-a i Bilderberga. Američki predsjednik je sa svojim uobičajenim prozivkama otišao korak dalje pa je domaćine Kanađane ‘oprao’ i za paljenje Bijele kuće iz 1814. godine. Svi sudionici očekivali su da će imati prostora za kontranapad na Trumpa ali su vjerojatno i podcijenili njegov karakter te pregovaračko iskustvo. Macron je odmah u startu novinarima rekao kako je ‘možda došlo vrijeme za G6’, a Trump je sve pobornike te teorije poklopio rekavši da bi mu više pomogao bilateralni sastanak s Rusijom nego ovo okupljanje izvan dosadašnjih G8 okvira.

“Svidjelo se to vama ili ne, iako nije politički korektno, no mi imamo posao upravljati svijetom. Rusiju se treba vratiti jer Rusija mora biti za pregovaračkim stolom”. Merkelica je uzvratila u ime svih članica da ‘nije vrijeme za Rusiju’. Trgovinski sporazumi i klimatske promjene stvorile su samo novi razdor. Trump je opravdao svoje uvozne tarife na način da je to ‘bitka protiv višedesetljetnog iskorištavanja Amerike’. Apostrofirao je kako je on u principu apsolutno protiv tarifa, barijera i kvota, no jedino ako zemlje EU i ostali protivnici takvog ‘državnog intervencionizma’ ukinu vlastiti – poticaje i subvencije kojima EU favorizira vlastite tvrtke i onda licemjerno druge proziva za ekonomski značajno manje intervencijske postupke.

Soroš kao glasnogovornik elite

Isto tako, eskivirao je i teme koje smatra irelevantnima – klimatske promjene, ‘fašizaciju’ društva, jednakost spolova i ‘genderizam’… Zaključak koji se nameće je da SAD ima rezon u prozivci kako EU i brojne druge države ‘parazitiraju’ nad američkim tvrtkama i da se ‘šlepaju’, što Trump očito neće tolerirati. Osnovni fokus tako je trebao biti posvećen borbi protiv protekcionizma i zaštita međunarodnih trgovinskih sporazuma, no Trump ih je izigrao neočekivanim protunapadom na same temelje ekonomskog sustava EU – privilegiju i institucionalno guranje najsnažnijih kroz fondove. Njegov je stav da slobodno tržište kao takvo postoji samo na papiru i da je potrebno redefiniranje samog sustava iz temelja dok ostali članovi G7 smatraju da njegov pogled na tematiku nije ispravan.

Visoki dužnosnici odbili su žestoko kritizirati skup pa je u njihovu zaštitu stao kontroverzni George Soroš – ikona progresivne ljevice. “Trump je ultimativni narcisoid koji će uništiti svijet” smatra Mađar i dodaje da će podržati njegov ‘Impeachment’ ako do njega dođe. Kako je svojevremeno izgubio značajan novac zbog poraza Clinton, a u poznim je godinama – Trumpovo rušenje ostaje mu jedna od posljednjih velikih želja prije smrti. Soroša smetaju Trumpove špekulacije i načini pregovaranja koji su u suštini zapravo prilično slični njegovima, a ovdje je samo rekao ono što svi misle ali se ne usude i reći. A Putin s druge strane vjerojatno zadovoljno trlja ruke pošto je njegov izostanak okarakteriziran kao najveći problem. SAD ruši ‘Status Quo’ i sve je bliže ka ostvarivanju svojih ciljeva, unatoč prijetnjama o izolaciji.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.