Screenshot/Twitter

TRUMP BRUTALNO IZDAO DOJUČERAŠNJE SAVEZNIKE: ‘Kurdi nisu anđeli!’

Autor: Hina

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da sporno područje u sjevernoj Siriji “nema nikakve veze” sa Sjedinjenim Državama i da Kurdi nisu anđeli, a republikanski zastupnici predstavili su prijedloge sankcija Turskoj zbog vojne operacije u tom području.

“Naši vojnici nisu u opasnosti, kao što ne bi ni trebali biti, dok se dvije zemlje sukobljavaju oko teritorija koji nema nikakve veze s nama. A Kurdi su sada puno sigurniji”, kazao je Trump očito misleći na dolazak ruskih i sirijskih vojnika na taj teritorij.

Predsjednik je također rekao da Kurdi “nisu anđeli”.

U međuvremenu su zastupnici Trumpove Republikanske stranke predstavili prijedlog zakona o sankcijama Turskoj kojima bi bili pogođeni najviši dužnosnici turske vlade i vojske.

Prijedlog zakona također poziva na nametanje dodatnih sankcija Turskoj zbog kupnje ruskih sustava zračne obrane S-400, a predviđa i neizdavanje viza pojedinim dužnosnicima turske vlade. Osim toga, traži se izvješće o imovini turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Trump je također kazao da je Turska članica NATO-a i da se partneri u savezu trebaju slagati.

“Turska je članica NATO-a. Trebali bismo se slagati sa članicom NATO-a”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.




Ustvrdio je da je američko strateško oružje u Turskoj sigurno i dodao je da je američka zračna baza ondje “velika, moćna zračna baza”.

Umanjio je važnost sirijske krize kazavši da je riječ o sukobu između Turske i Sirije te da je “u redu” da Rusija pomaže Damasku.

Kasnije u srijedu Trumpov potpredsjednik Mike Pence i državni tajnik Mike Pompeo trebali bi otputovati u Tursku kako bi se sastali s Erdoganom, kojega je Trump pozvao u Bijelu kuću idućeg mjeseca.




Pompeo je ranije u srijedu izjavio da će s Penceom tražiti od Erdogana primirje u Siriji.

Pompeo je rekao u intervjuu za Fox Business Network da je cilj posjeta američkog izaslanstva naći rješenje za stanje u Siriji, a ne prekinuti američko-turske odnose.

Erdogan je kazao novinarima u turskom parlamentu da razmišlja hoće li ići u planirani posjet Washingtonu u studenome, ali da bi mogao posjeti Rusiju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.