Tri desetljeća ‘blagoslovljene pedofilije’

Autor: T.T.

Irska javnost s nevjericom otkriva detalje o suučesništvu policije i klera u seksualnom zlostavljanju djece što je potrajalo tri desetljeća.

U studenom objavljeno, sadržajem nepojmljivo izvješće irske Vlade otkriva čudovišno seksualno zlostavljanje djece kojeg su pripadnici Rimokatoličke crkve sustavno provodili gotovo tri puna desetljeća, a sve uz ‘blagoslov’ tamošnje policije.

Detaljno izvješće u tri sveska satkao je irski ministar pravosuđa Dermot Ahern, čija stručna i dobro odmjerena pisana riječ nesmiljeno otkriva razmjere zločina počinjenih u razdoblju od 1975., do 2004. godine kada je Dublin bio europska prijestolnica seksualnog i fizičkog zlostavljanja djece, zbog kojeg su direktno prozvana četiri nadbiskupa, mnoštvo svećenika i viši ‘Čuvari mira u Irskoj’ (Garda Síochána), odnosno tamošnja policija.

Imenovani su John Charles McQuaid (preminuo 1973.,), Dermot Ryan (premino 1984.,), Kevin McNamara (preminuo 1987.,) i umirovljeni kardinal Desmond Connell koji su, usprkos spoznajama, policiji tajili ili, ukoliko inzistirate, prešućivali zlostavljanje djece.

Ahern piše da su ‘tajnost, izbjegavanje skandala, zaštita reputacije crkve i njene imovine’ bili važniji od pravde, karakterizirajući odnos visokog svećenstva i visokih predstavnika policije kao ‘neprimjeren’. Izvješće otkriva da su Gardai prema kleru postupali kao da je ovaj iznad zakona, umjesto da istraže brojne prijave, oni su o njihovom zaprimanju obavještavali biskupiju koja se pak pobrinula da priguši pritužbe ili čak pomogne zlostavljačima da pobjegnu iz zemlje.

Nebrojene žrtve

Murphyijeva komisija na kojoj se temelji izvješće ministra, tijekom istrage je identificirala 320 osoba koje su u poznim godinama odlučile progovoriti o zlostavljanju i nabrojala dodatnih 120 pritužbi na koje je izostala svaka reakcija i svaki odgovor.

Podrobno su opisani slučajevi u kojima je sudjelovalo 46 svećenika, što je pak probran uzorak, jer je njih 102 zaslužilo da budu ekskomunicirani iz reda ćudorednih. Iako su istražitelji stali na korak od ustoličenja dublinske biskupije u pedofilski lanac, naglašeno je postojanje ‘opasnih veza’, koje su na koncu i omogućile jednom od nezasitnih svećenika da djecu nesmetano zlostavlja u redovnim intervalima od dva tjedna i tako punih 25 godina.
Jedan od u izvješću istaknutih primjera koji su poslužili za ilustraciju zločina je slučaj velečasnih očeva Carneya i McCarthya koji su djecu rado iskorištavali u paru ili u društvu trećeg, neimenovanog svećenika. Drugi pak govori o kanoniku koji je priznao više od 100 zlodjela.

Aktualni načelnik Garda Síocháne, Fachtna Murphy, izvješće je opisao kao ‘mučno i uznemirujuće štivo, koje u detalje opisuje mnoge slučajeve seksualnog zlostavljanja i propuste u zaštiti žrtava’.

Na tiskovnoj konferenciji tijekom koje su iznijeti detalji o istrazi, Ahern je izjavio da će se nastaviti progon ‘osoba koje su počinile ove gnjusne zločine’.
– Oni moraju znati da ne postoji mjesto gdje se mogu sakriti. Da pravda, čak i kada je zakašnjela, neće izostati. Iako ovo izvješće čitam kao ministar pravosuđa., na ljudskoj razini, kao otac i član ove zajednice, ja osjećam gnušanje i rastući bijes zbog ovih užasnih, zlih radnji koje su pretrpjela djeca.

Dublinski ‘Krizni centar za silovanja’ pozdravio je završetak istrage, ističući da je ona još jedna ‘potvrda kukavičkog propusta u društvu, koje se nije uspjelo pobrinuti za vlastitu djecu’.

Autor:T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.