youtube/screenshot

TREĆI DAN POTRAGE ZA NESTALIMA: ‘Nade je sve manje’

Autor: Dnevno.hr

Nakon rušenja vijadukta u Genovi talijanska vlada proglasila je jednogodišnje izvanredno stanje, a na dan pokopa žrtava u Italiji će biti dan žalosti. Broj mrtvih popeo se na 39, a ozlijeđeno je 16 osoba, od kojih devet teško. Spasilačke ekipe već treći dan tragaju za 10 osoba.

”Moglo bi biti još 10 do 20 nestalih”, rekao je glavni tužitelj Francesco Cozzi u tom talijanskom priobalnom gradu, prenosi ANSA. Županijski guverner Giovanni Toti u izjavi za ANSA-u je rekao da, kako vrijeme odmiče, ”malo je vjerojatno da ćemo pronaći još preživjelih”. Među mrtvima je najmanje troje djece, u dobi od 8, 12 i 13 godina. Petnaestero je ljudi bilo ozlijeđeno, od kojih je devetero u kritičnom stanju, kažu lokalne vlasti.

U međuvremenu je evakuirano 600 stanovnika iz jedanaest stambenih zgrada ispod mosta ili u neposrednoj blizini. Na nekoliko sati dopušteno im je da se vrate u stanove u pratnji vatrogasaca kako bi ponijeli najpotrebnije stvari, jer su nakon rušenja mosta pobjegli bez ičega. Stanari su imali sreće da pri rušenju dijelovi mosta nisu pali na njihove zgrade, a vlasti poručuju da se ispod mosta više neće stanovati jer je preopasno.

Tužitelj je otvorio istragu zbog rušenja mosta, a vlasti su poručile kako će država morati preuzeti nadzor nad autocestama ako se privatni konesionari brinu samo za zaradu, umjesto da ulažu u sigurnost. Nakon toga je dionica tvrtke koja koncesiju na upravljanje vijaduktom ima još 20 godina, pala za 24 posto.

Autostrade I’Italia, dio međunarodne grupe za autoceste u vlasništvu talijanske obitelji Benetton, upravljala je vijaduktom u Genovi. U kompaniji tvrde kako su provjere na vijaduktu izgrađenom 1967. bile redovne i temeljite, a posljednji je remont obavljen prije dvije godine. Talijanska vlada napada Autostrade i najavljuje kako će im oduzeti koncesiju zbog toga što nije omogućila sigurnosti vijadukta, iako s druge strane istražitelji još nisu pronašli prave razloge njegova urušavanja. Po pravilima koncesije, Autostrada može biti kažnjena sa 150 milijuna eura.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.