screenshoot

TOPE SE MOSTOVI! Toplinski val uzrokuje neviđene štete

Autor: Dnevno.hr

Toplinski val zahvatio je zapad i sjever Europe, a njegov vrhunac očekuje se danas, ali neće posustati ni tijekom vikenda.

Središte toplinskog vala nalazi se na zapadu Francuske, odnosno istoku Njemačke, a iako se sam vrhunac očekuje danas, meteorološka stranica AccuWeather javlja da se iznimno visoke temperature očekuju i tijekom vikenda, a istu prognozu daje i Severe Weather Europe.

Kako javlja Guardian, u Velikoj Britaniji padaju rekordi, a pojavili su se i neočekivani problemi uslijed toplinskog vala. Temperatura je počela utjecati i na željezničku infrastrukturu, zbog čega vlakovi voze sporije. Probleme u željezničkom prometu ne stvaraju samo visoke temperature nego i oluje i grmljavina na sjeveru zemlje, za koje Guardian javlja da su utjecali na signalizaciju na željeznicama, što je također dovelo do problema.

Poznati britanski zeleni travnjaci više se ne zelene, promjenu je uočila i Europska svemirska agencija.

 

Kako javlja NL Times, u Nizozemskoj je srušeno čak 15 temperaturnih rekorda. Nizozemska treći dan zaredom mjeri temperature više od 30 °C, a temperaturni rekordi oboreni su na 15 različitih meteoroloških stanica od 33 koje su postavljene širom zemlje.




I u Nizozemskoj su se pojavili brojni problemi vezani uz visoke temperature. Primjerice, u Apeldoornu je lokalni zoološki vrt morao zatvoriti nastambu s makaki majmunima jer su temperature zbog kamenja u nastambi prerasle 50 °C. Ondje inače među majmunima mogu prošetati ljudi, a Uprava ZOO-a poručuje kako to okruženje nije sigurno za posjetitelje i osoblje.

Osim toga, u Frieslandu je zatvoren jedan od mostova jer se metal u njemu uslijed prevelikih vrućina toliko zagrijao i spojio da se više ne može otvoriti za prolaz brodova. Isto se dogodilo s mostovima u Amsterdamu, kojih je zatvoreno 12, a toliko su se ugrijali da su se “spojili” na dijelu koji bi se trebao otvoriti kako bi ispod njega prošli brodovi.

 

Naime, u jednom od vlakova u Parizu jučer je zabilježena rekordna temperatura. U RER brzim vlakovima temperature se mjere svakodnevno pomoću termometara u vlaku koji osim temperature, bilježe i količinu vlage. Tako je jučer objavljeno da su u srijedu navečer u vlaku zabilježili temperaturu od 37,1 °C, a kako piše The Local, stvaran osjećaj, s obzirom na vlagu u zraku, bio je 43,8 °C.

 

U Njemačkoj se oko 250 vatrogasaca bori s velikim šumskim požarom, oko 20 kilometara od Berlina, zbog kojeg su djelomično zatvorene autoceste A9 i A10. Iako vatrogasci javljaju da je požar uglavnom pod kontrolom, situacija je i dalje opasna.

Wir warten auf das Feuer am Europaradweg! Der Wald darf durch diverse Explosionen von Munition nicht mehr betreten werden! Wir halten weiterhin die Stellung ?

Gepostet von Feuerwehr Fichtenwalde am Donnerstag, 26. Juli 2018

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.