Tony Blair zgrće bogatstvo na uplitanju Britanije u rat u Iraku

Autor: dnevno.hr

Britanska javnost zgrožena je činjenicom da bivšem premijeru nije dovoljna mirovina od 63.468 funti te 84 tisuće za troškove njegova ureda.

Tony Blair, bivši britanski premijer, već godinu i pol dana radi za korejsku naftnu kompaniju, jednu od najvećih investitora u Kurdistanu. Dok Blairov ured uvjerava da njegova funkcija savjetnika nema veze s Irakom, javnost je zgrožena činjenicom da on unovčuje kontakte koje je stekao uplitanjem Britanije u rat u Iraku.

Parlamentarni odbor koji odobrava poslovne angažmane bivših članova vlade 20 mjeseci nije objavio da je Blair postao savjetnik korejskog UI Energy Corporationa. Iako je UI poznat po tome da se hvali svojim stranim akvizicijama, Ured bivšeg premijera tvrdi da je to bila želja kompanije, a ne Tonyja Blaira.


Koliko je novca Blair zaradio ovim poslovima nije poznato, no Daily Mail tvrdi da je od lipnja 2007., kada je napustio funkciju premijera, zaradio 20 milijuna funti, zahvaljujući kontaktima iz Amerike i s Bliskog Istoka, a koje je stekao za vrijeme iračkog rata.

– Ova otkrića pokazuju da je naš bivši premijer na prodaju. Mislim da će mnogi ljudi smatrati da je iznimno neosjetljivo to što se čini da on unovčuje svoje kontakte iz rata u Iraku kako bi zaradio novac za sebe – rekao je zastupnik liberaldemokrata Norman Baker.

Savjet zlata vrijedan

Ovih je dana objavljeno i da je Blair savjetnik kraljevske obitelji u Kuvajtu, koja je od njega u lipnju 2008. za milijun funti naručila studiju o budućnosti Kuvajta u sljedećih 30 godina.

Ostatak bogatstva Blair je zaradio na svojim plaćenim govorima (100.000 funti po govoru), savjetničkim ugovorima sa stranim vladama, te memoarima.

Bivši premijer prima i mirovinu od 63.468 funti godišnje te još 84.000 funti za troškove ureda. Pripada mu i osiguranje čiji se troškovi procjenjuju na dva milijuna funti godišnje. Samo osiguranje za njegovo nedavno svjedočenje pred komisijom o ratu u Iraku stajalo je 273.000 funti jer su ga stotine policajaca morale štititi od ljutitih prosvjednika.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.