TKO JE ŽENA KOJA JE PRVA OBJAVILA VIJEST O SALOPEKU? Njezin je portal pouzdan izvor, ali prate ga i kontroverze!

Autor: B.Biško

SITE je doživio vrhunac svoje popularnosti 2007., kada je pribavio snimku Osame bin Ladena te Aymana al-Zawahirija prije nego što je al-Qa’ida službeno objavila snimke.

Internetski portal kompanije SITE Intelligence Group iz Marylanda u SAD-u prvi su objavili snimku otetoga hrvatskog državljana Tomislava Salopeka prije nekoliko dana.

U srijedu prijepodne objavili su i informaciju o tragičnom kraju Salopekove otmice, ovaj put samo sa zamagljenom fotografijom monstruoznog pogubljenja.

Riječ je privatnoj profitnoj kompaniji koja se godinama bavi praćenjem svega onoga što teroristi objavljuju na internetu, koju su 2002. pod imenom Search for International Terrorist Entities – SITE Institute (Institut za traženje terorističkih entiteta) osnovali analitičari Rita Katz iz Izraela te partner Josh Devon.

Iako privatna, tvrtka se financira iz donacija raznih američkih državnih agencija i grupa čije njezine usluge, osim pojedinaca, koriste i institucije američke vlade, poput FBI-a te Ministarstva domovinske sigurnosti. SITE je doživio vrhunac svoje popularnosti 2007., kada je pribavio snimku Osame bin Ladena te Aymana al-Zawahirija prije nego što je al-Qa’ida službeno objavila snimke.

Tvrtka je poznata i zbog praćenja aktivnosti islamskih humanitarnih organizacija na području SAD-a, a neke od njih su i prezreli pokazavši ih kao paravan za financiranje terorističkih aktivnosti. Rita Katz je radila i kao savjetnica na slučaju tužbe obitelji Amerikanaca poginulih u terorističkim napadima na WTC centar, kojom su od pojedinaca i tvrtki iz Saudijske Arabije tražili trilijun dolara odštete jer su ih smatrali povezanima s napadima.

Međutim, oko kompanije SITE i njezina rada postoje i razne kontroverze. Naime, nekoliko islamskih humanitarnih organizacija iz SAD-a koje je SITE prokazao kao radikalne, a to nikada nije dokazao, tužilo je Institut i Ritu Katz, tvrdeći da ih blati u javnosti te tako stvaraju atmosferu nesnošljivosti prema svim muslimanima u SAD-u. Katz je ove optužbe opovrgnula, tvrdivši kako joj se imputira da napada muslimane dok su njezin cilj jedino i isključivo teroristi.




Autor:B.Biško
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.