fbpx

Tisuće Amerikanaca umrlo zbog zračenja koje je stiglo iz Japana

Autor: D. K.

Mjerenja američke Agencije za zaštitu okoliša diljem SAD-a otkrile su razine radijacije u zraku, vodi i mlijeku koje su bile stotine puta veće od normalnih.

Prema tekstu objavljenom u International Journal of Health Services, procjenjuje se da je 14.000 smrtnih slučajeva više od očekivanog broja u SAD-u povezano s radioaktivnim oborinama – posljedicom katastrofe nuklearnih reaktora u japanskoj Fukušimi.

Četrnaest tisuća prekobrojnih smrti

Autori Joseph Mangano i Nanette Scherman ističu da je njihova procjena o 14.000 prekobrojnih smrti u SAD-u u 14 tjedana poslije taljenja jezgri reaktora u Fukušimi usporedivo sa 16.500 prekobrojnih smrti u 17 tjedana nakon katastrofe u Černobilu 1986. godine.


Svega šest dana nakon što je prvo katastrofalno taljenje jezgre pogodilo reaktore Fukušime Daići 11. ožujka 2011., znanstvenici su otkrili da je oblak toksičnih oborina stigao iznad američkih obala. Kasnija mjerenja američke Agencije za zaštitu okoliša diljem SAD-a otkrile su razine radijacije u zraku, vodi i mlijeku koje su bile stotine puta veće od normalnih.

Treba li graditi nove reaktore?

Epidemiolog Joseph Managano tim je povodom izjavio da su ta otkrića važna za raspravu o tome treba li graditi nove reaktore i koliko dugo treba držati u funkciji postojeće, zastarjele reaktore.

Autor:D. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.