Flickr

Tillerson: Islamska država je propala, ali i dalje se trebamo boriti protiv nje!

Autor: Hina

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je pripadnike koalicije koja se bori protiv Islamske države na nastavak borbe sve do potpunog poraza te terorističke skupine

Obraćajući se skupu pripadnika koalicije u gradu Kuwaitu, Tillerson je Islamsku državu nazvao “propalom”, podsjetivši da je ta sunitska džihadistička skupina izgubila 98 posto teritorija koje je nekad kontrolirala u Siriji i Iraku.

“No, kraj velikih vojnih operacija ne znači da smo trajno porazili IS. IS i dalje ostaje ozbiljna prijetnja stabilnosti u regiji, našim zemljama i ostalim dijelovima svijeta”, kazao je američki državni tajnik.

SAD je do siječnja izdvojio više od 216 milijuna dolara novog financijskog paketa Siriji, a izdvojit će još dodatnih 200 milijuna dolara u cilju “potpore stabilizaciji i obnove netom oslobođenih područja”. Tillerson je potvrdio da će SAD nastaviti obučavati lokalne snage u toj ratom zahvaćenoj zemlji, uz uvjet da djeluju kao predstavnici svojih lokalnih zajednica te ne predstavljaju prijetnju susjednim zajednicama ili zemljama.

SAD podržava savez kurdskih i arapskih boraca, Sirijske demokratske snage (SDF), koje su se iskazale u borbi protiv IS-a. Turska i pridruženi sirijski pobunjenici su prošli mjesec u Afrinu pokrenuli ofenzivu na borce kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), glavne sastavnice SDF-a.

Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom zbog veza s kurdskom pobunom u Turskoj. Tillerson uskoro stiže u posjet Ankari, nakon što ovaj tjedan obiđe prijestolnice u Jordanu i Libanonu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.