Twitter

Theresa May pokušati će smiriti napetosti u stranci zbog brexita

Autor: Hina

Britanska premijerka Theresa May u srijedu će na privatnom sastanku sa zastupnicima svoje konzervativne stranke pokušati smiriti napetosti oko strategije brexita, rekao je njezin glasnogovornik.

May će u parlamentu doći na sastanak tzv. “Odbora 1922” zastupnika njene stranke gdje može očekivati bučno mnoštvo i teška pitanja. Pozorno će se pratiti kako će riješiti odnos s nezadovoljnim konzervativnim zastupnicima od kojih bi je neki htjeli smijeniti.

Samo pet mjeseci prije planiranog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a pregovori o brexitu su stali zbog neslaganja oko pitanja granice na irskom otoku,  odnosno zaštitnog mehanizma koji bi osigurao da neće doći do povratka tvrdoj granici ako se na vrijeme ne dogovore budući trgovinski odnosi dvije strane.

Na prošlotjednom summitu EU-a May ponovno nije uspjela dogovoriti sporazum a njeno signaliziranje mogućeg produženja  tranzicijskog razdoblja nakon brexita, što bi Britaniju zadržalo pod upravom EU-a bez prava glasa kako bi se razriješila pat pozicija, razljutila je i najtvrđe zagovornike brexita i proeuropske zastupnike.

Britanske novine su u nedjelju bile pune anonimnih napada na nju, a njihovu žestinu su kritizirali čak i njeni najoštriji kritičari. Jedan je rekao da May ulazi u “zonu smrti” dok je drugi rekao da May treba “sama donijeti svoju omču na sastanak odbora 1922”.

Glasanje o nepovjerenju britanskoj premijerki bit će pokrenuto ako 48 konzervativnih zastupnika predsjedniku odbora 1922 uputi pisma u kojima traže takvo izjašnjavanje. List The Sunday Times je napisao da je za sada poslano 46 takvih pisama, no agencija Reuters tu brojku nije mogla potvrditi.

Sjeverna Irska napustit će EU zajedno s Britanijom, dok će Republika Irska ostati u bloku. Mnogi se boje da će povratak graničnih kontrola potpiriti desetljeća tenzija između dviju strana.




Bruxelles i London nadaju se da će budući trgovinski dogovor riješiti to pitanje, ali u nedostatku dogovora EU inzistira na rješenju po kojem bi Sjeverna Irska ostala u carinskoj uniji.

Britanija je, pak, odbacila bilo kakav dogovor koji bi podijelio Ujedinjeno Kraljevstvo namećući spore preglede robe koja prelazi Irsko more.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.