Twitter

Težak poraz strankama Angele Merkel u Bavarskoj!

Autor: Hina

Demokršćani i socijaldemokrati, koji u Njemačkoj na saveznoj razini tvore vladu, doživjeli su prema prvim izlaznim anketama težak poraz na pokrajinskim izborima u nedjelju u Bavarskoj, javlja javni servis ARD.

Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, osvojila je 35,5 posto glasova što je najslabiji rezultat u posljednjih 60 godina.

Na posljednjih pokrajinskim izborima prije pet godina CSU je osvojio apsolutnu većinu.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila je prema anketama instituta Dimap za ARD 10 posto glasova što je najslabiji rezultat za socijaldemokrate na poslijeratnim izborima.

Druga po snazi je stranka Zeleni koja je s 18 posto osvojila gotovo dvostruko veći broj glasova nego na posljednjim izborima.

Desno populistička Alternativa za Njemačku je osvojila 11 posto glasova što je slabije od očekivanog.

Otprilike isti broj glasova osvojila je skupina Slobodni birači.




Liberalno-demokratska stranka (FDP) i stranka Ljevica, prema prvim anketama, nisu uspjele ući u bavarski parlament.

Prema prvim analizama najizglednija je koalicija između CSU-a i Slobodnih birača koja bi prema trenutnim rezultatima imala tijesnu prednost u parlamentu.

Poraz demokršćana u Bavarskoj smatra se i teškim udarcem za politiku kancelarke i predsjednicu Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angelu Merkel.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.