FOTO: Wochit/ AREF KARIMI / AFP /ilustracija

TEK ZASJELI NA VLAST, A VEĆ ŽESTOKA MAKLJAŽA? Mediji pišu o žestokoj tučnjavi dvije frakcije, uzrok je borba za moć. Talibani sve demantiraju

Autor: M.P.

Veliki sukob izbio je između čelnika talibana samo nekoliko dana nakon što su uspostavili novu vladu u Afganistanu, rekli su za BBC visoki talibanski dužnosnici. Pristaše dviju suparničkih frakcija navodno su se tukli u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Kabulu.

Čini se da je predmet sukoba neslaganje oko toga tko je učinio najviše da osigura pobjedu nad SAD-om te kako je vlast podijeljena u novom kabinetu. Talibani su službeno demantirali te izvještaje.

Ova je skupina prošlog mjeseca preuzela kontrolu nad Afganistanom i od tada je zemlju proglasila “islamskim emiratom”. Njihov novi privremeni kabinet sastavljen je isključivo od muškaraca, viših talibanskih dužnosnika, od kojih su neki poznati po napadima na američke snage u posljednja dva desetljeća.

Sukob oko podjele moći i zasluga između dvije frakcije

Spor je izašao na vidjelo nakon što je suosnivač talibana, Mullah Abdul Ghani Baradar, nekoliko dana nestao iz javnosti. Jedan talibanski izvor rekao je za BBC Pashto da su Baradar i Khalil ur-Rahman Haqqani – ministar za izbjeglice i istaknuta osoba u militantnoj mreži Haqqani – razmijenili teške riječi te da su se njihovi sljedbenici međusobno tukli.

Viši pripadnik talibana koji boravi u Kataru i osoba upućena u događaje također su potvrdili da se svađa dogodila krajem prošlog tjedna. Izvori navode da je rasprava izbila jer je Baradar, novi potpredsjednik vlade, bio nezadovoljan strukturom njihove privremene vlade. Do svađe je također došlo zbog podjela oko toga tko bi u talibanima trebao preuzeti zasluge za njihovu pobjedu u Afganistanu.

Baradar navodno vjeruje da bi najviše priznanja trebali dobiti ‘diplomati’ poput njega, dok članovi skupine Haqqani – kojom upravlja jedan od najviših talibanskih vođa – kažu da je to postignuto borbama. Baradar je bio prvi talibanski čelnik koji je izravno komunicirao s američkim predsjednikom, odnosno telefonski razgovarao  s Donaldom Trumpom 2020. Prije toga je u ime talibana potpisao sporazum iz Dohe o povlačenju američkih trupa.

Moćna mreža Haqqani povezana je s nekim od najnasilnijih napada koji su posljednjih godina izvedeni u Afganistanu protiv afganistanskih snaga i njihovih zapadnih saveznika. SAD su tu skupinu označile kao terorističku organizaciju. Njegov čelnik, Sirajuddin Haqqani, ministar je unutarnjih poslova u novoj vladi.




Baradar nestao iz javnosti i potaknuo spekulacije da je možda umro

Glasine o tučnjavi i svađi šire se od kraja prošlog tjedna, kada je Baradar – jedno od najpoznatijih lica talibana – nestao iz javnosti. Na društvenim mrežama spekuliralo se da je možda umro. Talibanski izvori rekli su za BBC da je Baradar nakon svađe napustio Kabul i otputovao u grad Kandahar. U audiozapisu koji je Baradar navodno objavio u ponedjeljak, suosnivač talibana rekao je da je bio odsutan zbog putovanja. “Gdje god da sam trenutno, svi smo dobro”, rekao je.

BBC nije uspio provjeriti snimku koja je objavljena na brojnim službenim internetskim stranicama talibana.

Talibani su ustvrdili da nije bilo svađe i da je Baradar na sigurnom, ali su objavili oprečne izjave o tome što trenutno radi. Glasnogovornik je rekao da je otišao u Kandahar da se sastane s vrhovnim vođom talibana, ali je kasnije za BBC Pashto rekao da je “umoran i da se želi odmoriti”.




Talibani demantiraju svađu

Izvori su za BBC rekli kako se očekuje da će se Baradar vratiti u Kabul i da bi se mogao pojaviti pred kamerama kako bi demantirao bilo kakvu svađu. Ostaju nagađanja o vrhovnom zapovjedniku Talibana, Hibatullahu Akhundzadi, koji nikada nije viđen u javnosti. On je zadužen za politička, vojna i vjerska pitanja talibana.

U međuvremenu, vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Afganistana u utorak je pozvao međunarodne donatore da ponovno krenu s pružanjem pomoći. Više od milijardu dolara pomoći obećano je zemlji u ponedjeljak, nakon upozorenja Ujedinjenih naroda o “prijetećoj katastrofi”.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.