Twitter

Talijanski populisti nakon izbora u Bavarskoj: “Arrivederci Merkel”

Autor: Hina

Rezultati izbora u Bavarskoj znače da je “stari sustav” u Europi na odlasku, izjavio je talijanski desničarski populistički ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

“U Bavarskoj je pobijedila promjena, a Europska unija je izgubila”, rekao je u nedjelju navečer Salvini, koji također obnaša dužnost potpredsjednika talijanske vlade i čelnika desničarske Lige.

Ovo je “povijesni poraz kršćanskih demokrata i socijalista dok prijatelji u AfD-u prvi put ulaze u regionalni parlament”, kazao je on misleći na bavarsku konzervativnu Kršćansko-socijalnu uniju (CSU), Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) lijevog centra i krajnje desnu Alternativu za Njemačku (AfD).

Prvi rezultati pokazuju da su CSU i SPD poraženi na bavarskim regionalnim izborima u nedjelju, dok je AfD osvojio oko 10 posto glasova u svom prvom pokušaju ulaska u parlament u Muenchenu.

“Arrivederci (zbogom) Merkel, Schulz i Juncker”, poručio je Salvini govoreći o kancelarki Angeli Merkel, bivšem predsjedniku Europskog parlamenta i bivšem čelniku SPD-a Martinu Schulzu i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru.

Međutim, talijanski socijaldemokrati (PD) uspjeli su vidjeti nešto pozitivno unatoč lošim rezultatima SPD-a u Bavarskoj.

“Još uvijek je lijepo vidjeti da Zeleni dobivaju gotovo dvostruko više glasova od desničarskih nacionalista”, objavio je na Twitteru bivši šef PD-a i bivši premijer Paolo Gentiloni. “To je također poruka nama”.




Zeleni su osvojili gotovo 20 posto u Bavarskoj i izbili na drugo mjesto.

PD je pao rekordno nisko na ovogodišnjim izborima u Italiji i trenutačno ima 17 posto u ispitivanjima javnog mišljenja. Za razliku od njega, desničarska Liga koja upravlja zemljom zajedno s pokretom Pet zvijezda od lipnja uživa potporu od 33 posto.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.