Photo by Sean Gallup/Getty Images

Tako se to radi! Orbanove demografske mjere oduševile Šterca! Evo za što je prozvao ministricu Murganić

Autor: dnevno.hr

Mađarski premijer Vikor Obran najavio je nove demografske mjere koje bi trebale osigurati veći broj rođene djece u njegovoj zemlji, a u svojem govoru naveo je među ostalim kako će svako dijete rođeno u Mađarskoj zamijeniti one koji stižu s istoka te će tada brojevi biti u redu. Orbanove mjere uključuju kredite namjenjene obiteljima s minimalno dvoje djece, kako bi lakše osigurale krov nad glavom. Osim toga, tu je i subvencija za kupnju automobila, a poreza će osloboditi žene koje podižu najmanje četvero djece, odnosno žene mlađe od 40 godina koje sklope brak, a kojima će pak biti osiguran zajam od 36 tisuća eura, trećina toga kredita bi im se opraštala kada rode drugo dijete, a čitav iznos otpisivao bi se po rođenju trećeg djeteta.

Da je riječ o hvale vrijednim mjerama svjedoči i poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc koji je ujedno i kolumnist našega portala. Prema njemu, mađarska vlada u potpunosti svjesna razmjera demografskih problema te oni, za razliku od Hrvatske, ne čekaju pravi ekonomski trenutak u kojem bi krenuli u obnovu stanovništva.

“Mi još čekamo taj moment i stalno smo u raskoraku između koncepta koji imaju ekonomisti i demografske revitalizacije. Ekonomisti to smatraju socijalnim ulaganjem, a ne temeljnim ulaganjem u budućnost. Mađari su to shvatili i krenuli su. Orban je izjavio kako nije zadovoljan ekonomskih razvojem, ali shvaća da je ljudski potencijal temelj svega”, kazao je za tportal Šterc dodajući da se mi javno pogiravamo oko pojedin9h mjera.

Ministrica Murganić najavljuje mjere za 2020. godinu, još uvijek ne shvaćamo razmjere problema to se vidi i po samom ministarstvu koje djeluje u okvirima socijalne politike”, objašnjava demograf koji je djelovanje nešaga ministarstva okarakterizirao kao čisti PR.

Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.