Foto: Wikimedia Commons

Svjetski židovski kongres: Podržavamo austrijsku inicijativu za zabranu komemoracije u Bleiburgu

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Svjetski židovski kongres u ponedjeljak je izrazio zadovoljstvo što je austrijski parlament usvojio rezoluciju o zabrani  komemoracije na Bleiburgu koju u kongresu smatraju “epicentrom slavljenja heroja fašističkog pronacističkog pokreta”.

Parlament u Beču donio je u petak neobavezujuću rezoluciju u kojoj se poziva ministra unutarnjih poslova da zabrani komemoraciju vojnicima Nezavisne Države Hrvatske, saveznika nacističke Njemačke na kraju Drugog svjetskog rata.

Rezoluciju su na prijedlog Zelenih podržale sve političke stranke, uključujući konzervativce premijera Sebastiana Kurza. Protiv je glasala krajnje desna Slobodarska stranka, izvijestila je novinska agencija APA.

“Svjetski židovski kongres izražava zadovoljstvo što je austrijski parlament usvojio rezoluciju…kojom se zabranjuje godišnji skup na kojem se glorificira poražena ustaška vojska na Bleiburgu u Koruškoj“, stoji u priopćenju te organizacije osnovane 1936. u Ženevi.

Plenković otkrio sve nositelje HDZ-ove liste. Potvrdio i hoće li na izbore s Marijanom Petir

U kongresu vjeruju da će austrijsko ministarstvo “poduzeti sve potrebne korake nakon provedbe ove rezolucije da se taj sramotni događaj više nikad neće dogoditi na austrijskom tlu.
Sredinom svibnja se kod Bleiburga na jugu Austrije tradicionalno održava komemoracija i katolička misa za ustaše, domobrane i civile stradale na kraju Drugog svjetskog rata, kao i na križnim putevima u danima koji su uslijedili.

Pokrovitelj tog događaja je Hrvatski sabor, a subota ili nedjelja najbliža 15. svibnja od ove se godine obilježava kao Dan sjećanja na žrtve borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Krovna židovska organizacija ističe da je komemoracija na Bleiburgu postala “epicentar slavljenja heroja fašističkog pronacističkog pokreta” koji je vladao Hrvatskom u doba Drugog svjetskog rata i bio odgovoran za masovna ubojstva Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista.
“Dugi niz godina, ovaj događaj, kojem su prisustvovale tisuće i koje su podržavale hrvatske vlade i Rimokatolička crkva u Hrvatskoj, bio je jedno od najeklatantnijih primjera zamagljivanja povijesti Drugog svjetskog rata bilo gdje u Europi“, stoji u priopćenju.

ONE SU NAŠI HEROJI! Primalje i medicinske sestre za Dnevno otvorile dušu: ‘Snagu crpimo u ljubavi prema poslu!’

“Ovaj hrabri potez austrijskih zakonodavaca šalje jasnu poruku da u Austriji nema mjesta za ovakve bešćutne pokušaje povijesnog revizionizma. Ne može se davati počasni prostor u nacionalnoj povijesti bilo koje zemlje za počinitelje ili sudionike u genocidu. Nijedno društvo ne može izbjeći suočavanje s nesretnim poglavljima svoje prošlosti“, dodaje se i zaključuje kako “nedavne akcije novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića daju nadu i sugeriraju prekid s tim uznemirujućim službenim stajalištem Republike Hrvatske“.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka tisuća ustaških i drugih vojnika NDH te civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska vratila jugoslavenskoj.

Nekoliko desetaka ih je ubijeno na Bleiburškom polju, a tisuće ostalih stradali su u Sloveniji i idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao ‘križni putovi’.

Svjetski židovski kongres je međunarodna organizacija koja zastupa židovske zajednice pred vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama u više od 100 zemalja.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.