UN

SVJETSKI MOĆNICI IPAK ĆE SUDJELOVATI NA FORUMU, NO OVE GODINE NE U DAVOSU: Poznato i tko će ga otvoriti

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Lideri Kine, Japana, Njemačke i drugih velikih ekonomija idući će tjedan sudjelovati na Svjetskom ekonomskom forumu.

Umjesto u švicarskom zimovalištu Davosu forum će se prvi puta održati online, objavili su u ponedjeljak organizatori događaja.

Osim kineskog predsjednika Xija Jinpinga, japanskog premijera Yoshihidea Suge i njemačke kancelarke Angele Merkel, na susretu će sudjelovati i čelnici poput indijskog premijera Narendre Modija, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphose.

Pandemija koronavirusa ove je godine primorala organizatore da se događaj održi putem interneta, a idući ponedjeljak otvorit će ga glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. Portugalac će u svom govoru naglasiti potrebu multilateralizma u polariziranom svijetu, priopćio je Svjetski ekonomski forum, a prenosi dpa.

Joe Biden, izabrani američki predsjednik koji će stupiti na vlast u srijedu, planira poništiti neke od unilateralnih odluka svog prethodnika Donalda Trumpa, poput one o napuštanju Pariškog klimatskog sporazuma.

Bivši američki ministar vanjskih poslova John Kerry, koji će sudjelovati na Forumu kao Bidenov izaslanik za klimatska pitanja, obratit će se na tom susretu.

U petodnevnom događaju čiji je slogan “Ključna godina za vraćanje povjerenja“, sudjelovat će više od tisuću korporativnih čelnika.




“Za povjerenje je potreban napredak u nošenju sa svim izazovima s kojima smo suočeni“, priopćio je osnivač Foruma Klaus Schwab navodeći klimatske promjene, društvenu nejednakost i krizu globalne suradnje.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.