Flickr

ZASTRAŠUJUĆA SVJEDOČANSTVA: Mjanmarska vojska zvjerski mučila Rohindže!

Autor: DM/dnevno.hr

Samo u državi Rakhine ubijeno je više od 1000 civila, a ukupno oko 5000 Rohindža

Mjanmarska vojska izvela je “dobro organizirane, koordinirane i sustavne napade na Rohindže, čiji je cilj protjerati ih iz zemlje i onemogućiti njihov povratak”, objavili su u srijedu istražitelji UN-a. Njihovi zaključci sadržani su u prvom sveobuhvatnom izvješću UN-ovoga ureda za ljudska prava o krizi u mjanmarskoj državi Rakhine, objavljenom nakon razgovora s desecima ljudi. Od kraja kolovoza do danas je zbog nasilja više od pola milijuna Rohindža pobjeglo u susjedni Bangladeš gdje većina živi u izbjegličkim kampovima ili na otvorenom.

Izvješće odbija službenu verziju mjanmarskih vlasti da su akcije vladinih snaga počele tek nakon što su militanti iz redova Rohindža napali sigurnosne točke krajem kolovoza. Na temelju 65 razgovora s izbjeglicama, kao i informacija humanitarnih organizacija, liječnika, te fotografija i videosnimki, izvješće kaže da su čitava sela zapaljena, a ljudi poubijani, silovani i mučeni.

Istražitelji organizacije Human Rights Watch prenijeli su zastrašujuća svjedočanstva rodbine ubijenih.

 

Human Rights Watch

 

Hasina (20):

Moje selo Tula Toli mjanmarska je vojska napala u kolovozu. Mene i mnoge druge žene natjerali su da stojimo do pojasa u vodi i gledamo kako vojnici kopaju rupe u koje su zakapali tijela ubijenih. Pokušakla sam sakriti svoju malu kćer pod maramom, no vojnici su je ugledali, uhvatili i bacili u vatru. Potom su mene, moju svekrvu, zaovu i još tri rođakinje odveli u obližnju kuću. Pokušali su nas silovati. Nožem su ubili moju svekrvu, a djecu su pretukli do smrti. Nas su isto pretukli i ostavili u nesvijesti.




 

Human Rights Watch

 

Abdulaziz (9) i Zahid (6):




Kada su mjanmarski vojnici napali naše selo Tu Lar To Li, 30. kolovoza ove godine, sa suprotne obale rijeke gledali smo kako ubijaju našeg oca Mufiza (35), majku Rabu (30), braću Janatullaha (10), Shabullaha (5) I sestru Mumtaz (3). A onda su spalili kuću.

 

Human Rights Watch

 

Kabir Ahmed (65):

Vojnici su bacili moja dva sina (10) i (12) te unuku (3) i unuka (1) u rijeku. Poslije su ih izvukli na suprotnoj obali, postreljali i zakopali u pijesku.

Jednu od najstrašnijih priča ispričala je Rajuma Begum (20) koju su udarili u lice, istrgnuli joj novorođeno dijete iz ruku i bacili ga u vatru. Potom su je skupno silovali u obližnjoj kući te ostavili golu u krvi. Kako javljaju istražitelji organizacije Human Rights Watch, mjanmarski su vojnici klali djecu, rezali im glave, spaljivali cijele obitelji, silovali djevojčice.

Europska unija u međuvremenu je objavila da prekida kontakte s mjanmarskom vojskom te zaprijetila sankcijama ako se nasilje ne zaustavi.

 

Autor:DM/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.