Šveđanin tvrdi da Isus nije umro na križu

Autor: M.S.

I sam kršćanin, teolog Samuelsson shvaća da će možda svojim proučavanjem izazvati emocionalne reakcije, ali svejedno ustraje na dokazivanju da do Kristovog razapeća nije došlo.

Da je predodžba prosječnog kršćana o Isusu koji umire na križu uvjetovana umjetničkim prikazima i tradiciji Crkve, a ne autentičnim tekstovima, tvrdi švedski teolog Gunnar Samuelsson. Također smatra da je Biblija krivo interpretirana, jer se izričito ne spominje upotreba čavli ili križa – Isus je na putu za Kalvariju nosio samo gredu. Znači li to da bi se obred Križnog puta trebao preimenovati u “Gredni put”?

Teolog se poslužio i antičkim referencama iz grčke, latinske i hebrejske literature, te ističe da se nigdje ne spominje križ, piše Telegraph. Također, ne spominje se previše ni u Novom zavjetu, odnosno ne postoji točan navod o tome kako je Krist pričvršćen na objekt na kojem je preminuo.

Niti riječ crux na latinskom ne znači konkretno križ, niti se patibulum ne odnosi uvijek na poprečnu gredu, ističe teolog.

No, kako je i sam kršćanin, Samuelsson ne želi da ostali kršćani zbog toga preispituju svoju vjeru, i spreman je na emocionalne reakcije jer je tema njegovog proučavanja tako blizu temelja vjere.

– Ono što ja predlažem je da bi trebali čitati tekst kakav je, a ne kakav mislimo da je. Trebali bi čitati retke, a ne ono između redaka. Tekst Biblije je dovoljan, ne trebamo ništa dodavati – zaključuje Samuelsson.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.