fbpx
Foto: Screenshot

SVE NAPETIJI ODNOSI IZMEĐU KINE I SAD-a! Peking bijesan povukao potez, Pelosi: ‘Ne možemo dopustiti da se to dogodi’

Autor: L.B.

Peking je u srijedu potvrdio svoj stav po pitanju Tajvana, objavivši tzv. Bijelu knjigu pod nazivom “Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri”, dok je predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila u srijedu da Sjedinjene Države ne mogu dopustiti Kini da normalizira novu razinu pritiska na Tajvan.

Budući bijela knjiga podrazumijeva stav jedne vlade, naglašeno je kako je ostvarenje ponovnog ujedinjenja Kine zajednička težnja kineske nacije.

“Tajvan je od davnina pripadao Kini. Ova izjava ima čvrstu osnovu u povijesti. Rezolucija Generalne skupštine UN-a 2758 politički je dokument koji sadržava princip jedne Kine, čiji pravni autoritet ne ostavlja mjesta sumnji i priznat je širom svijeta”, navodi se u Bijeloj knjizi.


Podmlađivanje kineske nacije

U Bijeloj knjizi također je naglašen i sažetak napora Pekinga u promoviranju ponovnog ujedinjenja Kine s Tajvanom.

“Objašnjena je sistematska razrada principa i politike kineske vlade u unapređenju ponovnog ujedinjenja u novoj eri i prikazuje svijetle izglede nakon što se mirno ujedinjenje postigne u okviru ‘Jedne zemlje, dva sistema'”, istaknuli su iz Pekinga.

Međutim, na samom kraju, u vjerojatno najvažnijem dijelu Kina je pojasnila kako je nacionalno ujedinjenje bitno zbog podmlađivanja nacije.

“Bijela knjiga naglašava da budućnost Tajvana leži u ponovnom ujedinjenju Kine, a dobrobit ljudi na Tajvanu ovisi o podmlađivanju kineske nacije. Nacionalno ujedinjenje mirnim putem je prvi izbor Kine u rješavanju tajvanskog pitanja jer najbolje služi interesima nacije u cjelini”, poručili su kineski dužnosnici.

‘Ne možemo dopustiti da se to dogodi’

Inače, Narodnooslobodilačka armija Kine nastavila je održavanje vojnih vježbi oko Tajvana i nakon 7. kolovoza koji je prvobitno naglašen kao krajnji rok za vježbe, a iako se vježbe odvijaju u smanjenom intenzitetu, kineski brodovi i borbeni avioni i dalje narušavaju zračni prostor Tajvana.

Zato je predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi, jedna od najglasnijih kritičarki Kine, izjavila u srijedu da Sjedinjene Države ne mogu dopustiti Kini da normalizira novu razinu pritiska na Tajvan koju je potvrdila višednevnim vojnim vježbama nakon njezina posjeta otoku na koji Peking polaže pravo.
“Ono što smo vidjeli s Kinom jest da pokušavaju uspostaviti neku vrstu novog normalnog, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi”, rekla je Pelosi na konferenciji za novinare s još četiri člana Predstavničkog doma koji su je pratili na putovanju u Aziju.

Pritisak se nastavlja

Kina je u srijedu priopćila da je “dovršila razne zadatke” oko Tajvana, ali da će nastaviti redovite ophodnje. To bi moglo značiti da je višednevnim ratnim igrama došao kraj, dok Peking nastavlja vršiti pritisak na samoupravni otok.

Zbog prošlotjednog posjeta Pelosi Tajvanu, Peking je bijesan, produžio svoje najveće vježbe ikada oko Tajvana koje su prema prvotnom planu trebale trajati četiri dana.
“Otišli smo tamo pohvaliti Tajvan. Otišli smo tamo pokazati naše prijateljstvo, reći da Kina ne može izolirati Tajvan”, rekla je Pelosi.

Nasmijala se kad su je upitali o najavi Kine da će poduzeti sankcije protiv nje i njezine uže obitelji. “Koga briga?” rekla je Pelosi. “To mi je sporedno, nema nikakve važnosti.”

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.