Foto: xBriganiArt/Bartillx. Ilustracija

SVAKI PETI NIJEMAC SI OVO VIŠE NE MOŽE PRIUŠTITI! Nitko nije pomislio da će ikad doći do ovoga: Grda kriza razara ‘obećanu zemlju’

Autor: Dnevno.hr

Svaka peta osoba u Njemačkoj (22,4 posto) nema dovoljno novaca da bi si jednom godišnje mogla priuštiti jednotjedni odmor, pokazuju podaci koje je predsjednik ljevičarske frakcije u njemačkom Bundestagu Dietmar Bartsch zatražio od Europske statističke agencije Eurostat, prenosi Fenix Magazin.

Što imate više djece šansa za ljetovanje vam je sve manja, a najveći rizik od siromaštva prijeti samohranim roditeljima. Tako čak 42,2 posto samohranih roditelja nemaju novaca ni za najkraći odmor.

Kad je riječ o parovima, njima rizik od siromaštva raste s brojem djece. Tako 18,1 posto parova s jednim djetetom ne može si priuštiti godišnji odmor, dok kod onih s troje i više djece ta stopa raste na 29,4 posto.

Inflacija će povećati jaz

Najmanji rizik od siromaštva imaju parovi bez djece s jednim partnerom starijim od 65 godina. U ovoj skupini samo 15,9 posto ljudi nema novca za odmor.

“Ljetni odmor je vrijeme putovanja. Za milijune djece i obitelji to je, nažalost, samo daleki san. Činjenica da mnogim samohranim roditeljima i obiteljima nedostaje novca čak i za najkraće putovanje pokazuje da moramo učiniti više za djecu i obitelji u našoj zemlji. Svako dijete i svaka obitelj trebaju jednom godišnje daleko od svoja četiri zida imati priliku napuniti baterije i doživjeti nešto novo”, poručio je Dietmar Bartsch istaknuvši kako će inflacija dodatno povećati jaz između onih koji će otići na godišnji odmor i onih koji će ostati kod kuće.

“Umjesto kontinuiranog ograničavanja plaća, u sadašnjoj krizi trebamo snažno rješenje za plaće i brzu osnovnu za sigurnost djece”, dodao je Bartsch

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.