Kolaž: Dnevno

SUSRET DVOJICE TITANA! ‘Putin bi mogao tražiti ustupke od Bidena!’ Ovo su vruće teme o kojima će se raspravljati!

Autor: Lucija Brailo

Uoči možda najbitnijeg sastanka na njegovoj prekooceanskoj turneji, američki predsjednik Joe Biden obećao je u ponedjeljak kako će reći Vladimiru Putinu koje su “crvene linije”, prigodom njihovog susreta na vrhu u srijedu u Ženevi.

“Ne želimo sukob s Rusijom, ali odgovorit ćemo ako Rusija nastavi sa svojim aktivnostima”, rekao je Biden na konferenciji za novinare po završetku samita NATO-a u Bruxellesu.

Nedavno je Biden nazvao Putina ubojicom, no čini se kako je sada ipak malo ublažio retoriku, pa je u ponedjeljak ocijenio kako je “inteligentan” i “tvrd”. Spomenuo je i sudbinu ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog.

“Smrt Navaljnog bila bi još jedan znak da Rusija nema namjeru poštivati temeljna ljudska prava. To bi bila tragedija. To bi samo pogoršalo odnose s ostatkom svijetu, i sa mnom”, dodao je.

Ovaj važan susret dvaju državnika koji će se održati u srijedu u Ženevi, vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić objasnio je za Dnevno zbog čega je dobro i važno da se ovaj sastanak održava, napetu situaciju oko Ukrajine, ali i što to sve skupa znači za Hrvatsku.

“Na stranu sve to skupa, ovaj sastanak je dobar. Retorika sama po sebi, ne znači ništa. Biden je inače izuzetno slikovit dok govori o međunarodnim problemima, pa tako ne čudi da je iskoristio jedan nediplomatski rječnik kada je govorio o Putinu. No, i jedan i drugi znaju da je razgovor i komunikacija nužna, kako bi u ozračju mira i bez nepotrebnih trzavica nastavili dalje”, ističe Avdagić.

Zaustavljen sukob

“Sam po sebi, dobro je da se sastanak događa, i to u trenutku vrlo napetih odnosa, prvenstveno nakon onog što se dogodilo na ukrajinskim granicama i što je prijetilo da će dovesti do jedne vrlo opasne eskalacije. Da je u tom trenutku došlo do ulaska ruskih snaga u Ukrajinu, vrlo vjerojatno bi Rusija bila izložena zapadnim sankcijama na razini na kojoj je izložen Iran. To bi značilo potpuno unazađenje odnosa Zapada s Rusijom, doista zategnute odnose koji bi izgledali tako da se ne bi samo zveckalo oružjem, nego možda već i otvoreno prijetilo”, objašnjava Avdagić.
On ističe kako je to u ovom trenutku zaustavljeno, kada dolazi do tog sastanka koji se odvija u jednoj dozi međusobnog nepovjerenja, ali sa strane Zapada se na to gleda kao na isključivo krivicu Rusije, s obzirom da su ne jednom, nego više puta ruske snage ušle na tla drugih država koje su suverene. Avdagić kaže kako to možemo smatrati isključivo vrlo jasnom agresijom i narušavanjem međunarodnog prava na europskom tlu, a to je ono što Zapad izuzetno zanima, kao i sve nas koji živimo na europskom kontinentu.

Kijev nezadovoljan

Rusija je anektirala Krim 2014. i podupire proruske separatiste na istoku Ukrajine, a Biden je rekao kako će učiniti sve što može kako bi se Ukrajina uspjela oduprijeti ruskoj agresiji. No, upozorio je i da prijem Ukrajine u NATO, koji traži predsjednik Volodimir Zelenskij, ne ovisi o njemu već o odluci trideset članica Saveza.

Međutim, Zelenskij je u ponedjeljak kazao kako od američkog predsjednika želi jasno “da” ili “ne” za plan pridruženja Ukrajine NATO-u.
“Moramo dobiti jasne datume i vjerojatnost toga za Ukrajinu”, kazao je na dan kada se održao samit lidera NATO-a u Bruxellesu. Kijev je izrazio nezadovoljstvo jer nije bio pozvan na taj sastanak.

U zajedničkom intervjuu za Reuters, AP i AFP, Zelenskij je rekao kako je dobio obećanje da Biden neće koristiti Ukrajinu kao sredstvo za cjenkanje na sastanku s Putinom.

Reuters je javio da je Biden rekao također da Ukrajina treba iskorijeniti korupciju i ispuniti druge kriterije da bi se priključila NATO-u, no istovremenio je osudio ruske agresivne akcije i naglasio da i on sam i NATO žele “poduprijeti teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”.

“Činjenica je da se oni i dalje moraju boriti s korupcijom”, rekao je američki predsjednik. “U međuvremenu, učinit ćemo sve što možemo da Ukrajina dođe u poziciju da bude sposobna oduprijeti se ruskoj agresiji”.

Pitanje vode na Krimu

Podsjetimo, ruske snage su ušle u Gruziju, a potom i u Ukrajinu i možemo reći zauzele ili kako se sad govori, anektirale dio ukrajinskog teritorija, odnosno krimski poluotok.

“Odnosi NATO-a, odnosi EU prema Rusiji su nažalost najlošiji od pada komunizma, odnosno Željezne zavjese, kako volimo reći. Oni su napeti, ne zna se kako će završiti, niti po pitanju međusobne trgovine energentima jer i to može u nekom trenutku doći pod pitanje sankcija, a parcijalno već i jest kad govorimo o Sjevernom toku 2 gdje vidimo koliko tu ima problema, prvenstveno zbog toga što američka strana želi blokirati taj projekt zbog mogućih geopolitičkih reperkusija njegovog funkcionalnog ostvarenja”, govori Avdagić.

Objašnjava i kako po pitanju Ukrajine, Rusija sada primarno gleda na pitanje kako regulirati normalan protok vode prema teritoriju Krima, koji Rusija ni toliko godina nakon anektiranja Krima nije uspjela uspostaviti.

Ničija zemlja

“Moguće je da će to biti jedna od tema gdje će Putin tražiti ustupke od Bidena ili tražiti mogućnost da se to riješi, ali pitanja je tu jako puno. Od onih energetskih i sigurnosnih, pa do klimatskih i onih koja su vezana za energente na dalekom sjeveru. Znamo da se led topi, energenti su sve dostupniji, a radi se o teritoriju koji je ničija zemlja, koju će netko u nekom trenutku zauzeti”, ističe Avdagić.

Upitan o očekivanjima od samita u Ženevi, Biden je rekao da ne želi unaprijed otkrivati svoju strategiju pred “novinarima iz čitavog svijeta”. Rekao je samo kako očekuje promjenu Putinovog stava jer će onda i svijet o njemu izmijeniti percepciju.

Utjecaj na Hrvatsku

Avdagić, pak smatra kako će na Hrvatsku ovaj sastanak minimalno utjecati.

“U svakom mogućem smislu Hrvatska je dio zapadnog kruga. NATO je dio EU, pratimo tu više politika istovremeno, utjecat će tako da će svako relaksiranje odnosa utjecati na odnose i u ukupnom smislu, a to znači onda i u smislu odnosa EU s Rusijom. Nažalost, tu ne vidim neko brzo rješenje, ali da bi ovaj sastanak mogao promijeniti diskurs i put koji ide u lošem smjeru i možda stabilizacijom što prije dovesti do toga da se vrate odnosi na nekakvu normalniju razinu. U tom smislu, govorim i o trgovačkim odnosima, a onda govorimo i o mogućnostima normalnijeg izvoza hrvatskih proizvoda prema Rusiji”, govori Avdagić.

Međutim, dodaje kako treba biti realan. Hrvatski proizvođači su pronašli novo tržište za svoje proizvode, a isto tako i ruski dobavljači nova uvozna tržišta, pa čak i svoju proizvodnju u nekim segmentima.

“Svijet se svakodnevno mijenja, ne možemo uvijek gledati na prošlost i na ono što je bilo prije godinu dana, a kamoli na ono što je bilo prije više godina”, ističe Avdagić.

Savez Rusije i Kine

On smatra i kako na djelu imamo savez Rusije i Kine koji traje već dugi niz godina.

“Ako gledamo njihovo međusobno djelovanje u UN-u vidimo da je to svojevrsni savez i da oni jednako postupaju prema brojnim problemima. Međutim, ne vidim to kao takvu jednu vrstu savezništva koja, prije svega, vjerojatno ne bi bila u korist Rusije, koja će se u jednom trenutku morati, i zbog utjecaja Kine, a i globalnog utjecaja, približavati Zapadu i tu tražiti partnere za svoju vlastitu sigurnost, napredak i opstojnost”, tvrdi.

Ističe kako Kina doista jest rastući i veliki protivnik te da ne možemo govoriti o nečemu usporedivom što smo imali u doba Hladnog rata jer Kina jednostavno nije na istom položaju na kojem je bio Sovjetski savez.

“Mi ovisimo o Kini, to je činjenica. O Rusiji sve manje, čak i energetski, o Kini trenutačno u potpunosti – od prehrane do visoke tehnologije. To je ono što je problem u pogledu odnosa Zapada i Kine”, zaključuje Denis Avdagić.

Nakon samita u Ženevi Biden i Putin neće imati zajedničku konferenciju za novinare, već će je Biden održati sam.

Autor:Lucija Brailo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.