Sudanski vojnici prebjegli Južnom Sudanu, eskalira rat za naftu

Autor: G.M.

Al Jazeera javlja kako je najmanje 200 sudanskih vojnika prebjeglo Južnom Sudanu nezadovoljni svojim naredbama da napadaju južnosudanska naftna polja.

Više od 200 sudanskih vojnika promijenilo je stranu i pritom optužilo Khartorum da želi namjerno destabilizirati najnoviju svjetsku državu, Južni Sudan. Vojnici koji su pristigli u Južni Sudan naoružani i u vojnoj povorci izjavili su kako su odbili naredbe da napadnu naftna polja koja su trenutačno predmetom razmirica između dva Sudana.

Velik dio vojnika već je bio porijeklom iz područja Južnog Sudana, a izjavili su kako žele služiti u južnosudanskoj vojsci protiv svojih bivših suboraca.

Južni Sudan želi Sudan gurnuti u kaos

Južni Sudan je prošlog tjedna napao naftnu pokrajinu Heglig, međunarodno priznati dio Sudana. Juba je nastojala opravdati potez kao odgovor na stalne vojne provokacije Sudana, no ovaj potez je damo doprinio eskalaciji. Dio analitičara smatra da je jedan od razloga i politička kriza u Sudanu jer prijeti pad vlade.

Drugim riječima Južni Sudan želi izazvati pd vlade u Sudanu koji se bori s ekonomskim problemom nakon što je dvije trećine naftnih rezervi otišlo s južnosudanskom nezavisnošću. Područje Hegliga čini polovicu preostalih naftnih bogatstva Sudana. Khartorum optužuje Jubu da financira pobunjenike (i stare saveznike) u Darfuru, južnom Kordofanu i na Nilu.

Neopisiva mržnja obaju strana

Unatoč poricanju južnosudanske vlasti, većina stranih vlada neizravno je potvrdila istinitost sudanskih optužbi. S druge strane Sudan je počeo naplaćivati trošarine za korištenje naftovoda koji naftu vode iz Južnog Sudana u Port Sudan, jedini izvozni put za naftu. Juba je u znak protesta prestala slati naftu nadajući se ekonomski izgladniti Khartorum, iscrpljen stalnim građanskim ratovima.




Prošlog tjedan južnosudanski ministar vanjskih poslova Nhial Deng Nhial izjavio je BBC-u da su spremni ne proizvoditi naftu iduće dvije godine što je dovoljno vremena za izgradnju naftovoda kroz Keniju. S druge strane 98% svih prihoda Južnog Sudana dolazi isključivo iz nafte.

Svjetska javnost je podijeljena jer su obje strane odgovorne za eskalaciju sukoba, pa je prošlog tjedna Vijeće sigurnosti zaprijetilo sankcijama oba Sudana ukoliko se u iduća tri mjeseca ne riješe diplomatski problemi.




Autor:G.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.