Sud traži više vremena za oboljele od 11. rujna

Autor: hina

Savezni sudac u New Yorku odbacio je u petak nagodbu vrijednu 657,5 milijuna dolara za oko 10.000 vatrogasaca, policajaca i drugih radnika koji oboljeli od udisanja prašine s ruševina Svjetskog trgovinskog centra (WTC), srušenog u terorističkom napadu 11. rujna 2001.

Po mojoj prosudbi, ta nagodba nije dovoljna – rekao je okružni sudac Alvin Hellerstein.

On je kazao kako je zabrinut da će preveliki dio nagodbe otići na honorare odvjetnicima oštećenika, te da se oni ne bi trebali namirivati iz namjenskog fonda od jedne milijarde dolara savezne vlade, već da bi ih trebao platiti grad New York.

Za honorare odvjetnicima trebala bi otići najmanje trećina ili više predviđenih sredstava, a neki od oštećenih pristali su im isplatiti i do 40 posto naknade koju prime.

Sudac Hellerstein kazao je kako bi oštećenici trebali otprilike znati iznos naknade koju mogu očekivati, prije nego se odluče sudjelovati u nagodbi, te da ih ne treba prisiljavati na pristanak. Nagodbom se traži sudjelovanje 95 posto od oko 10.000 tužitelja.

Radnicima 575 milijuna dolara

Nagodbom se predviđa da radnici dobiju 575 do 657 milijuna dolara, no iznos za svaku pojedinu osobu temelji se na složenom sustavu bodovanja, po kojem će jedni radnici dobiti tek nekoliko tisuća dolara, dok se drugi mogu kvalificirati za milijun dolara ili više.

Prema uvjetima sporazuma, radnici su dobili samo 90 dana za odluku žele li sudjelovati, što je po sucu Hellersteinu prekratko za donošenje jedne od najvažnijih odluka u životu.
-Neću predsjedavati nagodbom koja se temelji na strahu ili neznanju, rekao je.

Hellerstein, koji predsjedava svim parnicama vezanim za terorističke napade pred saveznim sudom, donio je odluku o odbacivanju nagodbe nakon što je saslušao nekoliko oštećenika koji su govorili o svojim bolestima, te o zbunjenosti nagodbom.

O nagodbi je pregovarano godinama, a postignuta je prošloga četvrtka, dva mjeseca prije početka prvih suđenja.
Savezni fond s milijardu dolara ustanovljen je nakon što grad New York nije mogao naći ni jednog privatnog osiguravatelja koji bi pokrivao bilo kakve zahtjeve za naknadu štete, vezane uz radove na raščišćavanju ruševina WTC-a.

Glavni rizik za radnike na ruševinama WTC-a dolazio je od azbesta u prašini srušenih tornjeva “Blizanaca”.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.