Flickr

STVARA SE ARAPSKA ANTIPERZIJSKA KOALICIJA Za ‘sijanje demokracije’ u Iranu zadužene diktature?

Autor: R.M.

Donald Trump i Izrael rade na formiranju velike arapske koalicije koja će poslužiti kao 'kišobran' za napad na očito vrlo nezgodni Iran, prenose mediji.

Iako se Iran podcjenjivalo kroz medijske stupce, novi potezi govore kako se itekako ozbiljno uzima možebitni vojni desant na perzijsku zemlju koja broji 81 milijun žitelja.

Zanimljivo, za projekt ‘sijanja demokracije’ ovaj puta nisu zadužene demokratske zemlje NATO pakta već države koje u najmanju ruku sumnjičavo gledaju na sam proces demokratizacije. Tako Reuters navodi kako bi taj ‘arapski NATO’ formiralo šest zemalja – Saudijska Arabija (religijska diktatura), UAE (apsolutistička monarhija), Kuvajt (ustavna monarhija), Bahrein (ustavna monarhija), Katar (apsolutistička monarhija) i Oman (apsolutistička monarhija/sultanat), te dvije pridružene članice. Egipat (kvazi-demokracija/vojna diktatura) i Jordan (kraljevina) bi trebali osigurati da se demokracija u novoizgrađenom Iranu provodi na SAD-u podoban način – nipošto kao u vrijeme premijera Mosadeka, a najsličnije kao u vrijeme šaha Reze Pahlavija.

Amerikanci kao okosnicu saveza vide zajedničku obranu i raketni štit, antiterorističke mjere (protiv Hezbolaha i šijitskih skupina), zajedničke vojne vježbe i snažniju međusobnu suradnju (poboljšavanje odnosa s Katarom). Desant na Iran nije otvoreno razmatran, no podrivanje raznih oporbenih skupina i naoružavanje militanata na pograničnim područjima govore kako je sirijski recept još jednom u igri. Obližnja područja mogla bi poslužiti kao ‘sigurnosna točka’ poput okupirane Golanske visoravni na granici sa Sirijom. Europska unija još se nije očitovala o budućnosti saveza ili eventualnoj podršci, a analitičari ostaju otvoreni prema bilo kakvom razvoju situacije – svi se slažu da će biti zanimljivo vidjeti kako države bez iskustva demokracije i širokopojasnog ratovanja ulaze u za sebe neistraženo područje.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.