Pixabay

STRAVIČNA SVJEDOČANSTVA IZ KAZNIONICA: Premlaćivanja, seksualna zlostavljanja i maltretiranje dio su svakodnevnice u ovim zatvorima

Autor: Dnevno

Sustavno mučenje, seksualno zlostavljanje i opasno zdravstveno stanje sve su to obilježja koja vladaju u sjevernokorejskim zatvorima, kako navodi najnovije izvješće američke organizacije Human Rights Watch (HRW), a prenosi CNN.

Dokument na 88 stranica prikazuje sustav sjevernokorejskog kaznenog pravosuđa u kojem osumnjičeni “vrijede manje od životinja”. Izvještaj je sastavljen na osnovu intervjua s desetinama zatvorenika i bivših državnih službenika, a usredotočava se na nehumane uvjete u zatvorima.

“Sjevernokorejski zatvorski sustav je nasilan, okrutan i ponižavajući. Stanovnici Sjeverne Koreje u stalnom su strahu da će biti uhvaćeni u sustavu u kojem su službene procedure obično irelevantne, a jedini izlaz je putem mita i veza”, rekao je Brad Adams, direktor ogranka HRW u Aziji.

Kao glavni krivac ovakvog sustava u izvještaju se navodi izrazito politička priroda sjevernokorejskih sudova i sigurnosnih agencija koji su u rukama vladajuće stranke u zemlji. Kršenja ljudskih prava u ovoj tajnoj državi inače su dobro dokumentirana tijekom godina, ali malo toga je poznato o kaznenom sustavu u ovoj zemlji.

U svjedočenju za HRW bivša zatvorenica Lim Ok Kyung rekla je da je uhićena 2014. godine zbog krijumčarenja robe iz Kine. S obzirom da je njen suprug bio član vladajuće stranke, uspio je osigurati da je puste nakon deset dana. Međutim, Kyung je kazala da je u ovih deset dana više puta pretučena i zlostavljana.

“Stražari bi samo prolazili i udarali me rukama ili šutali nogama. Peti dan su me prisiljavali da stojim cijeli dan i nisu mi dali spavati”, ispričala je Kyung.

Ostala svjedočenja poklapaju se s njenim tvrdnjama o premlaćivanju i mučenju. Pojedini bivši zatvorenici ispričali su kako su po 16 sati morali sjediti na koljenima ili prekriženih nogu, pognute glave. Ukoliko bi se pomakli, bili bi dodatno pretučeni.




Bivše zatvorenice ispričale su kako su bile seksualno zlostavljane ili silovane u ćelijama. Kim Sun Young ispričala je kako su je maltretirala po dvojica ili trojica policajaca, tako da je bila nemoćna oduprijeti se.

Zatvorenici su se također požalili i na nedostatak osnovnih potrepština u pritvorima, poput sapuna ili pokrivača, stoji u izvješću.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.