Wikimedia Commons

STRAVA U INDIJI: U bolnici umrlo 60 djece, razlog je bizaran…

Autor: Hina

Vlasti istražuju slučaj, a situaciju prati i premijer Narendra Modi jer oporba nastoji krivnju prebaciti na vladajuću stranku BJP

Najmanje 60-ero djece umrlo je u bolnici u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh ovaj tjedan, a mjesni mediji okrivljuju za to manjak aparata s kisikom.

Među žrtvama je 34 novorođenčadi koja su umrla na neonatalnom odjelu za intenzivnu njegu, a 12 je umrlo od encefalitisa.

Ostala djeca umrla su od drugih uzroka koji nisu specificirani.

Mjesni mediji izvijestili su da su neki smrtni slučajevi uzrokovani manjkom kisika jer je privatni opskrbljivač povukao svoju opremu nakon što bolnica nije podmirila svoje dugove.

Bolnica BRD niječe da je to uzrok smrti.

Bolnica je priopćila da se u četvrtak dogodio “pad pritiska u opskrbi tekućim kisikom”, ali napominje da su cilindre nabavili od različitih opskrbljivača te ne navodi da je to bio uzrok smrtnih slučajeva.

U četvrtak je umrlo 23 djece, uključujući 14 novorođenčadi na neonatalnom odjelu.

Vlasti istražuju slučaj, a situaciju prati i premijer Narendra Modi jer oporba nastoji krivnju prebaciti na vladajuću stranku BJP.

Epidemije encefalitisa svake godine odnose stotine života, napose u monsunskim razdobljima. Bolest je često izazvana zaraženom vodom ili hranom, ubodima komaraca ili udisanjem kapljica zaražene osobe.

Indija izdvaja oko jedan posto BDP-a na javno zdravstvo po čemu je u skupini država koje najmanje troše na svijetu za taj sektor. Indijske vlade redom su bile kritizirane jer nisu reformirale sustav zdravstvene skrbi koji je preopterećen, s kroničnim manjkom liječnika i urušenom infrastrukturom.

Modijeva vlada zadnjih godina povećala je proračun za zdravstvo i obećala učiniti zdravstvenu skrb pristupačnijom za siromašne.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.