Strategija za Aziju: SAD raspoređuje stotine brodova u Tihi ocean

Autor: hina

Američki ministar obrane Leon Panetta naglasio je da će do 2020. mornarica prerasporediti svoje snage u omjeru od približno sadašnjih 50-50 između Pacifika i Atlantika na 60-40 u korist Pacifika, uključujući šest nosača zrakoplova, kao i većinu brodova i podmornica.

SAD će prerasporediti najveći dio svoje pomorske flote u Tihi ocean do 2020. u okviru nove vojne strategije usredotočene na Aziju, izjavio je u subotu američki ministar obrane Leon Panetta na summitu u Singapuru.

Odluka o raspoređivanju više brodova na Pacifiku usporedo s jačanjem vojnog partnerstva u regiji dio je napora namijenjena jačanju uloge SAD-a u zoni vitalnoj za budućnost Amerike, dodao je Panetta.

Naglasio je da će “do 2020. mornarica prerasporediti svoje snage u omjeru od približno sadašnjih 50-50 između Pacifika i Atlantika na 60-40 u korist Pacifika, uključujući šest nosača zrakoplova, kao i većinu naših brodova i podmornica”.

Američka mornarica ima na raspolaganju 285 plovila, od kojih je polovica trenutno raspoređena u Pacifiku.

Washington je također predvidio povećanje broja vojnih vježbi u području Pacifika.

Panetta je govorio pred dužnosnicima obrane te regije u okviru dijaloga o sigurnosti Shangri-La, summita u organizaciji Međunarodnog instituta za strateške studije sa sjedištem u Londonu.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.