Foto: Guliver Image

STRAŠNE VIJESTI, LUKAŠENKO SPOMINJE OBRANU TERITORIJA! Vražji pakt je sklopljen: Strašno oružje sad je još bliže Europi, Putin i on nešto smjeraju

Autor: Ivor Kruljac

Rat u Ukrajini se nastavlja, a Rusi su kompletno zauzeli Severodonjeck , ključan grad u Luhanskoj oblasti. Putinov saveznih i čečenski vođa, poznat po okrutnosti, Ramzan Kadirov, ustvrdio je kako su oslobodili i tamošnju zračnu luku i industrijsku zonu, a sve je jači pritisak i na obližnji Lisičank kojemu prijeti opkoljenje.

Britanski izvještaji navode kako je u jeku ovih napredaka, Putin smijenio glavnog zapovjednika Aleksandra Dvornika te postavio generala Sergeja Surovikina, predvodnika dviju ruskih intervencija u Siriji, 2017. i 2019. godine, a kojega su suborci optuživali za nasilničko ponašanje. Ruski sud ga je oslobodio svih tih optužbi, a koje uključuje i samoubojstvo brigadira koji se 2004. ustrijelio pred Surovikinom, nakon što se ovaj derao na brigadira.

Britansko ministarstvo obrane javlja kako je Putin smijenio glavnog zapovjednika u Ukrajini Aleksandra Dvornikova. Njega je na mjestu zapovjednika Južne vojne oblasti navodno zamijenio general zbora Sergej Surovikin, koji je predvodio rusku intervenciju u Siriji između ožujka i prosinca 2017. te između siječnja i travnja 2019.

Surovikina su suborci u više navrata optuživali za nasilničko ponašanje. 2004. godine jedan se brigadir pred njim ustrijelio, i to nakon što se Surovikin na njega derao. Sud je u svim slučajevima oslobodio Surovikina.

Zelenski kaže da će vratiti sve gradove

Dok je Zelenski u svome obraćanju obećao kako će Ukrajina osloboditi sve svoje gradove, loše vijesti dolaze za Sky News je naveo zapovjednik satnije Oleksandr, koji je, ni manje ni više, nego zapovjednik elitne jedinice ukrajinskih marinaca. Govoreći za britanske novinare u blizini prve crta bojišnice, nedaleko od Severodonjecka, opisao je kako je njegova jedinica bila kompletno sastavljena od profesionalnih vojnika koji imaju veliko vojno iskustvo.

Međutim, upozorio ih je kako je njih 80% sada ili poginulo ili je onesposobljeno teškim ozljedama.

Bizarna situacija dogodila se i kod same podrške Ukrajini koja je, čini se,  bila ugrožena taktikama hibridnog ratovanja. Tako su gradonačelnici Beča, Berlina i Madrida mislili kako razgovaraju sa kijevskim gradonačelnikom, Vitalijem Kličkom, ali je po svemu sudeći u pozadini bio tzv. deep fake.




Oni su sami shvatili da je nešto čudno zbog izjava koje im je sugovornik davao, a Kličko je naveo kako nije pričao sa tri gradonačelnika te zatražio istragu.

Putin ojačava Lukašenka koji spominje obranu teritorija

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je kako strahuje od toga da će se Ukrajinu prisiliti na “loši mir” zbog visoke ekonomske cijene koju taj rat donosi. Stoga je pozvao uoči summita G7 na ne odustajanje od Ukrajine, dodajući kako Ukrajina može pobijediti, ali joj treba vremena.

Dok SAD i dalje pruža pomoć, Rusija je učvrstila vojnu suradnju s Bjelorusijom, iz koje su inače i Ukrajinci naveli kako su neka od sinoćnjih bombardiranja došla iz Bjelorusije.  Tako je Rusija Bjelorusiji dala raketne sustave Iskander, koje su sposobne nositi nuklearne glave, a najavljeno je i uvježbavanje bjeloruskih pilota za letenje s nuklearnim oružjem. Lukašenko je rekao kako ga brine agresivno ponašanje Litve i Poljske te je zatražio Rusiju za pomoć u obrani teritorija.




U međuvremenu, Kijev je ponovno pod napadima, te se tamošnja stambena četvrt probudila uz niz eksplozija i gustim sivim dimom.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.