Foto: Guliver Image/ REUTERS/Alexander Ermochenko/ilustracija

STRAŠNA SUDBINA, RUSI TRAŽE SMRT ILI DOŽIVOTNU ZA HRVATA! Užas na pomolu, ‘spreman je na najgore’: S njim je razgovarao srpski novinar, ‘jasno se vidjelo da je zgrožen’

Autor: L.B.

Podignuta je ruska optužnica protiv hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega, iz redova ukrajinske vojske, kojega su ruske snage zarobile u svibnju kod Mariupolja.

Na teret mu stavljaju kaznena djela “obuka za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka”,

Optužnicu protiv Prebega podignulo je državno tužiteljstvo samoproglašene i međunarodno nepriznate tzv. Narodne Republike Doneck (NRD), proruske tvorevine na ukrajinskom teritoriju.

Srpski novinar intervjuirao Prebega

Predana je sudu na daljnje postupanje, a kazne po tamošnjem zakonu za ova kaznena djela su doživotni zatvor ili smrtna kazna, stoji u optužnici.

Podsjetimo, nedavno smo objavili kako je Miodrag Zarković, srpski novinar u donjeckom zatvoru intervjuirao Hrvata kojeg su zarobili Rusi dok se borio na strani ukrajinske vojske. Nije nam želio detaljno opisati postupak koji je prethodio odobrenju intervjua kako ne bi otkrio svoje izvore, ali ispričao nam je o pozadini razgovora.

Pohvalio se kako mu je razgovor odobren u roku od dva dana nakon dolaska u Donjeck i potvrdio  ono o čemu se do sada samo nagađalo, a to je da Hrvatu prijeti smrtna kazna.

‘Spreman na najgore, nada se najboljem’

“Rekao mi je da je sat vremena prije nego što smo mi došli u prostoriju saznao da mu prijeti smrtna kazna. Jasno se vidjelo da je zgrožen kao što bi i svatko drugi bio mogućnošću da bude osuđen na smrtnu kaznu. Zato je rekao da je spreman na najgore, a da se nada najboljem. Mislim da se time i završio razgovor. On je svjestan da je to jedna od mogućnosti”, kaže Zarković.




Domaći analitičari koji su komentirali cijeli slučaj, kazali su kako činjenica da je njegova priča dospjela u javnost povećava njegove šanse za spas. Međutim, Zarković, koji čini se dobro poznaje prilike u Donbasu, nije toliko optimističan.

Mišljenja je da Rusi neće imati milosti ukoliko se dokaže da je Vladimir Prebeg počinio ratni zločin, ali nije nam znao reći koje bi službeno tijelo o tome moglo odlučiti.

Ostatak članka možete pročitati OVDJE.




‘SVJESTAN JE DA MU PRIJETI SMRTNA KAZNA!’ Srpski novinar nam je pričao o zarobljenom Hrvatu: ‘Jasno se vidjelo da je zgrožen kao što bi i svatko drugi bio’

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.