Foto: Guliver Image/REUTERS/Maksim Levin/Ilustracija

VELIKI OBRAT, OGLASIO SE ZAPOVJEDNIK AZOVA: ‘Odvedeni su samo najteži ranjenici!’ Rusija predstavila novo oružje, Ukrajina: ‘Ruske trupe odbijaju dalje ratovati’

Autor: Dnevno.hr

Bitka za lučki grad Mariupolj završena je nakon razorne opsade koja je trajala skoro tri mjeseca. Stotine boraca evakuirano je u područja pod ruskom kontrolom od ponedjeljka. Nejasno je koliko ih je još u lučkom gradu. Kijev poziva na razmjenu zarobljenika, ali njihova je sudbina trenutno neizvjesna. Pad Mariupolja bi Rusiji dao kopneni most do Krima i kontrolu nad Azovskim morem, prekinuvši ukrajinsku pomorsku trgovinu. U međuvremenu, razgovori između Rusije i Ukrajine o okončanju rata stavljeni su na čekanje, a obje strane optužuju jedna drugu za nepopustljivost. Rusija nastavlja ispaljivati granate diljem Ukrajine – osam osoba poginulo je u raketnom napadu u utorak, rekli su ukrajinski dužnosnici. Švedska i Finska u srijedu će zajedno zatražiti ulazak u NATO.

Razvoj događaja u Ukrajini pratite na Dnevno.hr

22:30 Zapovjednik iz Azova: Odvedeni su samo najteži ranjenici

Zapovjednik jedinice Kraken pukovnije Azov, Oleg Supereka, za agenciju APTN govorio je o trenutnoj situaciji u čeličani Azovstal. Rusija je priopćila da se od ponedjeljka predalo ukupno 959 ukrajinskih boraca, uključujući 80 ranjenih.

“Mnogi su odvedeni iz područja tvornice. Među njima nisu bili samo pripadnici Azova nego i pripadnici 21. i 36. brigade, možda čak i iz nekih drugih postrojbi. Nisu to svi ranjenici, nego samo oni u najgorem stanju”, rekao je.

20:50 Ukrajinska vojska: Zauzeli smo naselje kod Harkova

Ukrajinska vojska je objavila da je ponovno zauzela još jedno naselje u regiji Harkiv, Dementijevku koja se nalazi oko 35 kilometara sjeverno od grada Harkiva.




Također je izvijestila o teškim borbama u regiji Lugansk, gdje ruske snage nastavljaju s napadima.

19:55 Ukrajinski obavještajci: Više ruskih postrojbi odbija ratovati

Glavno obavještajno ravnateljstvo ukrajinskog ministarstva obrane tvrdi da ruske trupe sve češće odbijaju sudjelovati u borbama u Ukrajini.  U svojoj objavi na Telegramu pišu da je nekoliko postrojbi 70. gardijske motorizirane pukovnije otvoreno odbilo sudjelovati u ratu i zahtijevalo da se vrate na područja na kojima su inače raspoređene.




Zapovjednici postrojbi ulažu sve napore da prikriju slučajeve neposluha, navode ukrajinski obavještajci, a najnekooperativniji vojnici su “poslani na najopasnije područje bojišnice u nadi da će brzo biti ubijeni”, navodi se u objavi. Agencija tvrdi da je ruski FSB odlučio infiltrirati “agente i doušnike” u jedinice pukovnije. Ovi navodi nisu neovisno potvrđeni.

19:30 Zaharova: Rusija će reagirati na ulazak Finske u NATO. To će biti iznenađenje

Moskva će odgovoriti na odluku Finske o pridruživanju NATO-u i to će biti iznenađenje. poduzet će ga prvenstveno vojska nakon što uzme u obzir cijeli niz čimbenika koji će biti specifični za članstvo Finske u Sjevernoatlantskom savezu, rekla je danas glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

18:30 Šef separatista: U Azovstalu se nalazi još oko tisuću ukrajinskih vojnika

Tisuću ukrajinskih vojnika sa svojim zapovjednicima još brane položaj u metalurškoj tvornici Azovstalu u Mariupolju, rekao je danas proruski separatistički čelnik nakon informacije koju je objavila Moskva da se 959 branitelja predalo od ponedjeljka.

Na početku je u čeličani bilo “više od 2000 ljudi”, rekao je čelnik samoproglašene Donjecke Republike Denis Pušiljin na sastanku s novinarima u Mariupolju, na kojemu je bila i agencija France Presse.

17:45 Rusija tvrdi da ima novo lasersko oružje koje može uništiti dron za pet sekundi

Rusija je danas otkrila da u Ukrajini koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja za spaljivanje dronova te da razmješta tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susjednoj zemlji. Jurij Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već raspoređen i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1500 kilometara iznad Zemlje. Dodao je da već postoje snažniji ruski sustavi od Peresveta koji mogu spržiti dronove i drugu opremu. Borisov je rekao da je jučer provedeno testiranje oružja kojim je dron udaljen pet kilometara spržen u roku od pet sekundi.

17:15 Kadirov se obrušio na Zapad

Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov rekao je da Rusija nije suprotstavljena Ukrajini, već NATO-u.

“Danas se ne borimo protiv Ukrajine, mi se borimo protiv NATO-a. NATO ih naoružava, Zapad ih naoružava, tamo su njihovi plaćenici”, citiraju RIA Novosti Kadirova.

Kadirov je u svom oštrom obraćanju javnosti rekao i da se njemački kalncelar Olaf Scholz “ponaša šizofreno”, a naravno nije preskočio ni komentar na poteze predsjednika SAD-a Joea Bidena.

“Američki predsjednik Joe Biden diktira Zapadu, iako sam ništa ne shvaća”, rekao je Kadirov.

16:40 Ukrajinska policija: U Kijevskoj regiji pronađeno 1288 mrtvih civila

Oko 1288 tijela je pronađeno u Kijevskoj regiji od početka ruske invazije, rekao je regionalni šef policije.

“Trenutno imamo tijela 1288 ubijenih ljudi. Naglašavam, civila. Većina ih je ubijena automatskim oružjem”, rekao je Andrij Niebitov, šef policije regije Kijev, javlja ukrajinski Interfax. Dodao je da policija i dalje pronalazi nove grobnice.

16:25 Internetom se širi lažna fotografija ruske putovnice Zelenskog

BBC javlja da su tvrdnje koje se šire, da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zapravo Rus, što dovodi u sumnju njegovu podobnost da bude predsjednik Ukrajine, razotkrivene su kao lažne.

16:10 Kremlj: Pregovori s Ukrajinom ne napreduju

“Pregovori između Rusije i Ukrajine ne napreduju i najvjerojatnije se neće nastaviti nakon “kapitulacije” ukrajinske vojske iz čeličane Azovstal”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov te dodao kako vide “potpuni nedostatak želje ukrajinskih pregovarača za nastavkom ovog procesa”, prenosi agencija Interfax.

Peskov kaže da nema sumnje da su se borci koji su napustili opkoljenu čeličanu Azovstal u lučkom gradu Mariupolju predali.

15:50  EU predlaže pomoć Ukrajini u iznosu do 9 milijardi eura

Bruxelles predlaže “novu izvanrednu makrofinancijsku pomoć” Ukrajini koja bi mogla dosegnuti “9 milijardi eura u 2022.” godini, rekla je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

15:30 Povećao se broj Rusa koji traže azil u Njemačkoj

Njemačka je od početka rata u Ukrajini zabilježila blagi porast broja ruskih državljana koji su zatražili azil, potvrdio je danas glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova. U travnju su oko 222 osobe iz Rusije zatražile azil u Njemačkoj, rekao je glasnogovornik na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu.

14:55 Rusija protjeruje talijanske diplomate

Rusija će u znak odmazde protjerati 24 talijanska diplomata, a talijanski premijer to je nazvao neprijateljskim činom i upozorio na opasnost od prekida diplomatskih kanala s Moskvom. Rusija se na taj čin odlučila nakon što su europske zemlje prve protjerale rusko diplomatsko osoblje.

14:35 Ruski vojnik optužen za ratne zločine priznao je krivnju za ubojstvo civila

Ruski vojnik kojem se sudi za razne zločine priznao je krivnju za ubojstvo nenaoružanog civila. Vadim Šišimarin optužen je da je ubio nenaoružanog 62-godišnjeg civila i prijeti mu doživotni zatvor.

13:00 Erdogan: Saveznici u NATO-u trebali bi poštovati zabrinutosti Turske

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je jutros kako očekuje da će saveznici u NATO-u razumjeti osjetljivost Turske po pitanju sigurnosti. U govoru zastupnicima iz svoje vladajuće stranke također je ponovio svoje stajalište da švedske i finske delegacije ne moraju dolaziti u Tursku kako bi razgovarali o tim pitanjima. Rekao je kako Švedska ne bi trebala očekivati ​​da Turska odobri njezinu kandidaturu za članstvo u NATO-u bez povratka “terorista”. Podsjetimo, Turska optužuje dvije nordijske nacije da skrivaju članove Radničke stranke Kurdistana (PKK), skupine koju smatra terorističkom organizacijom, i sljedbenike Fethullaha Gülena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

12:00 Kremlj: Putin planira održati tradicionalnu godišnju konferenciju

Vladimir Putin ove godine planira održati svoju tradicionalnu godišnju tiskovnu konferenciju s ruskom javnošću, priopćio je Kremlj. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije naznačio kada će se održati, ali je rekao da su “preliminarne pripreme u tijeku”, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. Događaj obično traje satima, a prenose ga glavni državni TV kanali. Putin tom prigodom odgovara na pitanja ljudi diljem zemlje. Prošlogodišnja konferencija za novinare 30. lipnja trajala je gotovo četiri sata, a predsjednik Putin odgovorio je na 70 pitanja, prenosi TASS.

11:38 Izrael isporučuje kacige i zaštitne prsluke za civile u Ukrajini

Izrael je isporučio 2000 kaciga i 500 zaštitnih prsluka za hitne i civilne organizacije u Ukrajini, priopćilo je izraelsko ministarstvo obrane. Prošlog mjeseca, zemlja je rekla da će poslati opremu, signalizirajući promjenu u poziciji Izraela. Izrael je osudio rusku invaziju, ali se ograničio samo na pružanje humanitarne pomoći Ukrajini.

11:30 Sud će odlučiti o sudbini mariupoljskih boraca, kažu separatisti

Sud će odlučiti o sudbini ukrajinskih boraca koji su se predali u čeličani Azovstal u Mariupolju, kaže čelnik separatista u istočnoj Ukrajini. Prema ruskoj novinskoj agenciji Tass, čelnik separatista iz Donjecka Denis Pushilin kaže da “ako je protivnik položio oružje, sud odlučuje o budućoj sudbini”. On kaže da bi se svi Ukrajinci za koje se utvrdi da su “neonacistički ratni zločinci” trebali suočiti s međunarodnim sudom. Pushilin kaže da su najviši zapovjednici čeličane još uvijek unutar tvornice i da se tek trebaju predati, javlja Reuters pozivajući se na lokalne medije.

11:00 Počelo prvo suđenje za ratne zločine ruskom vojniku

Prvo suđenje za ratne zločine ruskom vojniku nakon invazije Moskve trebalo bi danas započeti u Kijevu. 21-godišnji vojnik Vadim Shishimarin optužen je za ubojstvo nenaoružanog civila u danima nakon početka invazije. Prijeti mu doživotni zatvor ako bude osuđen. Ukrajina kaže da je identificirala tisuće potencijalnih ratnih zločina koje je počinila Rusija, dok je Moskva više puta zanijekala da je ciljala civile.

Tužitelji kažu da se Shishimarin vozio u ukradenom vozilu s drugim vojnicima u sjeveroistočnoj regiji Sumy kada su naišli na 62-godišnjeg biciklista koji je koristio telefon. Navode da je Shishimarin dobio naređenje da puca u civila kako bi ih spriječio da kažu ukrajinskim braniteljima o njihovoj lokaciji. “Ovim prvim suđenjem šaljemo jasan signal da svaki počinitelj, svaka osoba koja je naredila ili pomogla u počinjenju zločina u Ukrajini neće izbjeći odgovornost”, rekla je glavna tužiteljica Iryna Venediktova.

10:45 SAD: Branitelji Mariupolja su heroji

Glasnogovornik američkog Pentagona John Kirby pohvalio je ukrajinske borce koji su se skrivali u željezari u Mariupolju braneći grad. Stotine boraca napustile su mjesto u dva konvoja u ponedjeljak i utorak. Oni su se držali otkako su napredovale ruske trupe opkolile MariupolJ početkom ožujka, vezavši moskovske snage u tom području i uskrativši im jasnu pobjedu u južnom lučkom gradu.

“Vojnici koji su tamo nastavili pružati otpor učinili su to hrabro i vješto i divno je pomisliti koliko su dugo mogli izdržati, a predsjednik Zelenski ih je nazvao herojima – mislim da bismo se svi složili s tim”, poruka je  Johna Kirbyja, glasnogovornika američkog Pentagona.

10:25 Gotovo 1000 boraca iz Azovstala se predalo, kaže Rusija

Gotovo 1000 ukrajinskih boraca skrivenih u čeličani Azovstal u Mariupolju sada se predalo, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Kaže da su se 694 borca ​​ukrajinske vojske i bataljuna Azov predala u posljednja 24 sata. Ministarstvo kaže da je ukupno 959 onih koji su se sada predali (ovo uključuje 265 za koje je rečeno da je otišlo u prvim evakuacijama u ponedjeljak). Oni koji napuštaju čeličanu odvode se na teritorij pod ruskom kontrolom. Ukrajinske vlasti nisu dale najnovije informacije o tome koliko je boraca danas napustilo Azovstal.

10:00 Zamjenica ukrajinskog ministra obrane: U Azovstalu je još puno ljudi, operacija spašavanja čeličane nije gotova

Operacija spašavanja čeličane Azovstal bit će gotova tek kada svi branitelji Mariupolja budu evakuirani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom, izjavila je za BBC zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar. “U Azovstalu je još puno ljudi i nastavljamo pregovore kako bismo ih izvukli odatle”, kaže Maliar. Ona kaže da je to osjetljiva operacija i da svaka naredba može biti opasna za živote ljudi. Pozivi političara u Moskvi da se neki od onih koji su odvedeni iz čeličane izvedu na suđenje za ratne zločine “najvjerojatnije su upućeni zbog domaće propagande u Rusiji”, kaže Maliar. “Pregovori su još u tijeku i jako se nadamo pozitivnom rezultatu.”

09:20 Eksplozije u Dnipru, krhotina projektila pala u dvorište obiteljske kuće

Dvije snažne eksplozije začule su se oko 6 ujutro u Dnipru, gradu u središnjoj Ukrajini koji je u posljednje vrijeme uglavnom pošteđen ruskih napada. Valentin Rezničenko, guverner oblasti, kaže kako je jedan projektil oborila ukrajinska protuzračna obrana. Krhotina projektila je pala u dvorište jedne obiteljske kuće ranivši jednu žensku osobu. Još je jedan projektil pogodio prometnu infrastrukturu, dodaje guverner, ne iznoseći detalje. Dnipro, jedan od najvećih gradova u zemlji s oko milijun stanovnika, je postao središte za tisuće ljudi koji bježe od sukoba u južnoj i istočnoj Ukrajini, uključujući i one koji bježe iz Mariupolja.

08:30 Stoltenberg: Švedska i Finska podnijele zahtjev za pridruživanjem NATO-u

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da su Finska i Švedska službeno podnijele zahtjev za pridruživanje najvećem vojnom savezu na svijetu, što je potez potaknut sigurnosnim zabrinutostima zbog ruskog rata u Ukrajini. “Srdačno pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je primio molbena pisma veleposlanika dviju nordijskih zemalja. Zahtjev sada mora ocijeniti 30 zemalja članica. Očekuje se da će taj proces trajati oko dva tjedna, iako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske. Ako njegovi prigovori budu prevladani, a razgovori o pristupanju prođu kako se očekivalo, njih dvoje bi mogli postati članovi u roku od nekoliko mjeseci. Proces obično traje osam do 12 mjeseci, ali NATO želi brzo krenuti s obzirom na prijetnju iz Rusije koja visi nad glavama nordijskih zemalja.

07:25 Ukrajina: Rusija nastavlja raketne napade diljem zemlje

Ukrajinska vojska kaže da ruske snage nastavljaju s raketnim napadima na vojne ciljeve i civile diljem Ukrajine. U Mariupolju – koji je, čini se, na rubu pada nakon borbe s višemjesečnom opsadom – ruski vojnici blokiraju jedinice u čeličani Azovstal, prema novostima ukrajinskog Glavnog stožera Oružanih snaga. Dodaju da ruske snage također napadaju u Donjecku, te nastavljaju granatirati pogranična područja Černihiv i Sumy.

07:20 Potpredsjednik ruske vlade posjetio Hersonsku oblast u Ukrajini

Potpredsjednik ruske vlade Marat Khusnullin posjetio je u utorak Hersonsku oblast na jugu Ukrajine i rekao kako bi to područje bilo zauzelo vrijedno mjesto u ruskoj obitelji, prenosi agencija dpa. Regija koja okružuje ovaj lučki grad zauzela bi “vrijedno mjesto u našoj ruskoj obitelji”, rekao je Khusnullin tijekom posjeta, prenose RIA Novosti. U toj ukrajinskoj regiji, Rusija je 1. svibnja uvela ruski rubalj kao službenu valutu, a prije nekoliko dana, vlada instalirana od strane Rusije najavila je svoje planove da od Moskve zatraži pravo da postane dio Rusije. Regionalni pro-ruski potpredsjednik vlade Kiril Stremousov rekao je kako neće biti referenduma, kao niti opcije da ta regija postane republika. Neodržavanje referenduma opravdao je činjenicom da referendum o pripajanju krimskog poluotoka, održan 2014. godine, nije bio međunarodno priznat. S druge strane, ukrajinska je vlada uvjerena da rusifikacija Hersonske oblasti neće uspjeti.

07:00 Strahuje se za sigurnost ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal

Jučer je više od 250 ukrajinskih vojnika evakuirano iz čeličane Azovstal u Mariupolju. Tjednima su se odupirali ruskim napadima u očajnim uvjetima. Pet autobusa vojnika stiglo je u ruski grad Novoazovsk, gdje je Moskva rekla da će ozlijeđenima pružiti liječničku pomoć. Sedam autobusa stiglo je u novootvoreni zatvor u gradu Olenivka koji je pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se akcija spašavanja vojnika nastavlja. “Nadziru se naši vojni i obavještajni časnici. U to su uključeni najutjecajniji međunarodni posrednici”, rekao je Zelenski. Rusija i Ukrajina su spominjale sporazum prema kojem bi vojnici mogli napustiti čeličanu, ali mnogi detalji o tom dogovoru nisu javni. Preostala pitanja su: koliko je još boraca unutra? Je li dogovorena zamjena zarobljenika i ako jest, pod kojim uvjetima?

Kremlj je rekao da će se prema zarobljenicima postupati u skladu s međunarodnim standardima. Ukrajina je rekla da želi razmjenu zarobljenika. Zamjenik ruskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Dmitrij Poljanski je na Twitteru rekao da dogovora nije bilo. Novinska agencija TASS izvijestila je da ruski odbor planira ispitati ukrajinske vojnike – mnogi od njih su pripadnici bojne Azov – u sklopu onoga što Moskva naziva “zločinima ukrajinskog režima”.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, donjeg doma Rusije, rekao je: “Nacističke zločince ne treba razmjenjivati.” Leonid Slutski, jedan od ruskih pregovarača u pregovorima s Ukrajinom, nazvao je evakuirane borce “životinjama u ljudskom obliku” i rekao da ih treba pogubiti.

Pukovnija Azov formirana je 2014. kao ekstremno desna milicija za borbu protiv separatista koje podržava Rusija, iako poriču da su fašistički ili neonacistički. Ukrajina kaže da je pukovnija reformirana i da je dio Nacionalne garde.

Jučerašnja događanja pratili smo OVDJE.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.