Stotine Sarajlija na ulicama: Prosvjeduju protiv prijedloga mirovinskog zakona | Dnevno.hr
Avaz.ba

Stotine Sarajlija na ulicama: Prosvjeduju protiv prijedloga mirovinskog zakona

Autor: Hina

Okupili su se pred sjedištem parlamenta Federacije BiH kako bi pokušali spriječiti usvajanje izmjena zakona o mirovinskom osiguranju što ih je predložila entitetska vlada

Tristotinjak okupljenih odazvalo se pozivu Saveza samostalnih sindikata (SSS BiH) u kojem kažu kako izmjene ugrožavaju buduće umirovljenike čije će njihove mirovine biti manje nego onima koji su umirovljeni po dosadašnjem zakonu.

Uz uzvike “Lopovi” i “Dosta ste nas krali” posvjednici su tražili da vlada preispita predložena rješenja i dopusti da se u zastupničkom domu federalnog parlamenta o njima raspravlja u redovitom umjesto po hitnom postupku kako bi se mogli davati amandmani.

Izmjene zakona o mirovinskom osiguranju vlada je predložila na zahtjev Saveza umirovljenika FBiH. Njima se jamči povećanje sadašnjih mirovina pod pretpostavkom stabiliziranja mirovinskog fonda.

U Federaciji BiH je oko 408 tisuća umirovljenika, a njih više od 60 posto živi od mjesečnih primanja koja iznose tek oko 360 konvertibilnih maraka, odnosno 184 eura, kažu sindikalci.

U SSS BiH procijenili su kako predložene izmjene diskriminiraju radnike u proizvodnji jer se umanjuje osnovica za izračun njihovih mirovina a dodatno sankcioiniraju oni koji bi se odlučili na prijevremeno umirovljenje. Traže i dodatne simulacije za bivše branitelje kojima se vrijeme provedeno u ratu uračunava u radni staž.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.