Reuters

ŠTO SE TO DOGAĐA U RUSIJI? U prosvjedima uhićeno 200 ljudi

Autor: Hina/Reuters

Prema posljednjim informacijama, ruska je policija u srijedu pritvorila preko 200 osoba, uključujući oporbenog političara Alekseja Navalnog, tijekom prosvjeda u Moskvi na kojemu su sudionici tražili kažnjavanje policijskih službenika umiješanih u navodno podmetanje droge novinaru Ivanu Golunovu.

Policija je u utorak naglo odbacila optužbe za krijumčarenje droge protiv Golunova, što je neobičan zaokret vlasti koje su bile izložene pritisku javnosti i njegovih pristaša koji su tvrdila da je optužen zbog svog izvještavanja.

Golunov, inače 36-godišnji novinar poznat po razotkrivanju korupcije među moskovskim gradskim dužnosnicima, priveden je u policiju prošlog četvrtka te optužen za krijumčarenje droge, što je on izričito odbacio.

Oštar način na koji su prosvjednici poručili da je Golunovu smješteno, izazvao je neobično medijsko jedinstvo i nekarakteristično brz preokret vlasti zabrinutih oko društvenih nemira u vrijeme kada se predsjednik Vladimir Putin već suočava s nezadovoljstvom životnim standardom.

“Okupili smo se kako bismo pokazali vlastima da smo ujedinjeni. Zahtjevamo da se stotine tisuća slučajeva ljudi koji su nepravedno osuđeni na zatvor pregledaju i da im se ponovno sudi”, rekao je jedan prosvjednik.

Reuters javlja da je na ulicama Moskve marširalo 1000 ljudi, a sa sobom su nosili transparente na kojima piše “Rusija će biti slobodna”, “Rusija bez Putina” i “Dolje sa Carom”.

Vlasti su se nadale kako će oslobađanjem Golunova i obećanjem da će kazniti one koji su mu smjestili smiriti prosvjednike, no njegovi kolege ipak su odlučili u srijedu održati prosvjede, unatoč tome što je u Rusiji državni praznik.




Vlasti su ih unaprijed upozorile kako će prosvjed biti nezakonit te da bi mogao predstavljati opasnost za javnu sigurnost.

Prema ruskim zakonima, vrijeme i mjesto prosvjeda, koji uključuje više od jedne osobe, mora se unaprijed dogovoriti s vlastima. Organizatori prosvjeda su od moskovskih gradskih dužnosnika zahtijevali javne pregovore o uvjetima prosvjeda tijekom televizijskog prijenosa, što su dužnosnici odbili.

Iz promatračke skupine, OVD-Info, rekli su kako je policija privela najmanje 94 osobe, a neke od njih i silom. Reuters piše da se taj broj popeo na 200.




Svjedok je za Reuters rekao kako je vidio kako su barem tri policajca u kamion gurnula političara opozicije Alekseja Navalnog.

Autor:Hina/Reuters
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.