fbpx

‘Stanje još nije zrelo za odluku o Grčkoj’

Autor: hina

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn rekao da je u četvrtak u Ateni postignut 'načelni dogovor na razini eksperata' između grčke vlade i tzv. trojke - Europske središnje banke, Komisije i Međunarodnog fonda o novom programu proračunskih ušteda.

Ministri financija zemalja članica eurozone okupili su se u četvrtak navečer u Bruxellesu kako bi razgovarali o mogućnosti deblokiranja novog programa pomoći Grčkoj, ali prema izjavama većine sudionika večeras neće biti donesena odluka. Sastali su se nakon što je u Ateni grčka vlada pristala na dogovor s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o reformama nužnima za dobivanje novoga paketa financijske pomoći.

– Mislim da večeras nećemo imati definitivnu i konačnu odluku – izjavio je po dolasku na sastanak predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker.

– Ne morate čekati ovdje jer večeras neće biti odluke. Pregovori su daleko odmakli, ali stanje još nije zrelo za odluku – poručio je okupljenim novinarima njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.


Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn rekao da je u četvrtak u Ateni postignut ‘načelni dogovor na razini eksperata’ između grčke vlade i tzv. trojke – Europske središnje banke, Komisije i Međunarodnog fonda o novom programu proračunskih ušteda.

– Sada je na grčkoj vladi da uvjeri europske partnere da će poduzeti konkretne poteze koji će jamčiti fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme – rekao je Rehn.

Luksemburški premijer Juncker, koji predsjedava sastancima ministara financija eurozone, rekao je da će se razgovarati o koracima koje treba poduzeti za odobravanje pomoći Grčkoj.

Nije neka katastrofa

– Ako dogovor ne bude postignut večeras, neće biti katastrofa, onda će se postići sljedeći tjedan – rekao je Juncker.

Grci su postigli dogovor s privatnim vjerovnicima o otpisu 100 milijardi eura duga. Europska središnja banka, Komisija i MMF tražili su od Grčke nove reforme kako bi se deblokirao drugi paket pomoći vrijedan 130 milijardi eura, koji je načelno dogovoren na summitu krajem listopada prošle godine. Cilj je smanjiti golemi grčki javni dug, koji sada iznosi 160 posto BDP-a na 120 posto do 2020. godine.
Međutim, prema najnovijem razvoju događaja, Grčka je već probila dogovorene okvire, tako da otpis duga od 100 milijardi eura i novi paket od 130 milijardi neće biti dovoljni da se postigne cilj o smanjenju duga na 120 posto BDP-a do kraja ovoga desetljeća. Stoga se razmatra mogućnost da se i Europska središnja banka odrekne dijela zarade od kamata na grčke obveznice. ECB je posudila Grčkoj oko 40 milijardi eura, a kada se tom iznosu pribroje pripadajuće kamate dolazi se do iznosa od 55 milijardi koji Atena duguje Europskoj središnjoj banci.

ECB, EK i MMF u pregovorima su inzistirali na smanjenju minimalnih plaća u Grčkoj. Grci su do sada imali zajamčenih 14 plaća godišnje od po 751 euro. Sada bi se minimalna plaća trebala smanjiti na 586 eura.

Od Grčke se također traži smanjenje mirovina i otpuštanje u državnoj upravi, ali zasad još nisu poznate pojedinosti dogovora.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.