Srbija bez riješenog pitanja Kosova ne može u EU

Autor: hina

Loša iskustva su bila sa sporom Slovenije i Hrvatske, kao i Grčke i Makedonije. Zbog toga Bruxelles sada inzistira da se sva granična pitanja riješe prije ulaska države u EU.

Srbija neće postati članicom Europske unije (EU) bez riješenog pitanja Kosova, iako će moći postati kandidat za članstvo u Uniji te otvoriti predpristupne pregovore, prenosi u utorak beogradski dnevnik “Blic” pozivajući se na izjavu neimenovanog dužnosnika Europske komisije (EK).

Po riječima dužnosnika EK koji je želio ostati anoniman, nije riječ o mjeri uperenoj protiv Beograda, već o odluci Unije da ne ponavlja negativno iskustvo s Ciprom i primi državu koja ima neriješen problem sa zemljom koja je takođe kandidat, u tom slučaju Turskom.

– To iskustvo s Ciprom bilo je posebno teško, a loša su bila i ona sa sporom Slovenije i Hrvatske, kao i Grčke i Makedonije. Zbog toga Bruxelles sada inzistira da se sva granična pitanja riješe prije ulaska države u EU, jer ih je potencijalno nemoguće riješiti potom – rekao je izvor “Blica”.

Dodao je kako situaciju oko problema Kosova komplicira i činjenica da unutar EU ima zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Imperativ zadovoljenja svih uvjeta Unije

Da bi postala članicom EU, Srbija će, navodi taj list, morati potpuno zadovoljiti sve uvjete koje je pred nju postavila Unija, političkih popusta za prijem više neće biti ni za koga pa ni za Beograd, a najnovija kriza u Grčkoj i ogromni troškovi koje će EU morati platiti kako bi pomogla toj zemlji samo su osnažili takvu odluku.

– Takav stroži pristup primjenjuje se po prvi puta na primjeru Hrvatske, ali pošto njen ulazak u EU štiti Njemačka, Zagreb ne bi trebao imati problema. Srbiju u tom smislu štite Italija i Grčka, s tim što je sudbina ove druge sada u rukama ostalih članica eurozone, pa je pitanje koliko može nametati svoja stajališta – kaže izvor “Blica”.




U interviewu za beogradski dnevnik “Večernje novosti” od utorka slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak kazao je kako se odgovor na pitanje rješavanja kosovskog problema nalazi u regiji te da ne bi bilo dobro da zapadni Balkan nepripremljen prilazi Uniji već da najprije treba završiti svoj dio posla.

– Odgovor na to pitanje je u regiji. Ako se promijeni regionalno ozračje, ako bude bolja komunikacija, onda će sve biti vrlo jednostavno i za druge zemlje. Naše nacionalno stajalište je poznato, ali ono nije neprijateljsko prema građanima Kosova. Mi smo tamo prisutni diplomatski, kroz naše vojnike, policajce, razvojnu pomoć… – kazao je Lajčak čija zemlja nije priznala Kosovo.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.